{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čengić: Energoinvest sa optimizmom slavi 63. rođendan

N
19.4.2014. u 19:35
10
73
Čengić: Energoinvest sa optimizmom slavi 63. rođendan
10
Čengić: Energoinvest sa optimizmom slavi 63. rođendan
Enes Čengić (Foto: NAP)
Rješenjem predsjednika vlade, odnosno Izvršnog vijeća Narodne Republike Bosne i Hercegovine Đure Pucara Starog na današnji dan, 19. aprila 1951. godine, zvanično je osnovan Energoinvest, koji će postati jedna od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija uopće.
Pet decenija kasnije kompanija će predstavljati vodeću grupaciju za inženjering i projektovanje u svijetu, koja će zapošljavati hiljade radnika, a najzahtjevnije poslove dobivati od istoka do zapada. Tokom agresije na BiH od '92. do '95. godine kompanija je uglavnom uništena, no posljednjih godina Energoinvest u novim tržišnim uvjetima vraća svoju poziciju.

Enes Čengić, aktuelni direktor Energoinvesta, kaže za novinsku agenciju Patria kako kompanija na 63. rođendan zapošljava oko 700 radnika, te kako uz mladi i obrazovani kadar u kojeg Energoinvest ulaže mnogo, kompanija ponovo doživljava svoj procvat.

Zanimljivo je, kaže on, da je Energoinvest nekada bio glavni stub bh. privrede, a da danas ukupno poslovanje kompanije na domaćem tržištu ne prelazi deset posto.

"Svi naši poslovi uglavnom su vezani za zahtjevno evropsko tržište, ali i druga tržišta poput zemalja Golfskog zaljeva", kaže Čengić.

Objašnjava da je Energoinvest od 2011. svake godine udvostručavao poslovanje, te da i za cijelu 2014. godinu imaju dogovorene projekte.

Za prvog direktora Energoinvesta prije 63. godine postavljen je Emerik Blum, češki student elektrotehnike porijeklom iz siromašne sarajevske jevrejske porodice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: