Crna hronika
4

Nerasvijetljeni tuzlanski bombaški napadi

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Posljednjih godina službenici MUP-a Tuzlanskog kantona su na području općine Tuzla evidentirali nekoliko bombaških napada koji do sada nisu rasvijetljeni.

U oktobru 2008. godine bačena je ručna bomba u blizini pekare Elvis i benzinske pumpa INA. Geleri su oštetili nekoliko parkiranih automobila. Samo nekoliko dana kasnije aktivirana je eksplozivna naprava u blizini sjedišta građevinske kompanije Tom-cat. Sa pomenutim napadima dovodio se maskirani motociklista, ali počinilac nikada nije pronađen i kažnjen.

U martu 2009. godine u tuzlanskom prigradskom naselju Simin Han na kuću i poslovne prostore Nazmije Trle bačene su dvije ručne bombe, a pucano je i iz automatskog naoružanja usljed čega su oštećena dva parkirana automobila.

U MUP TK su potom privedeni muškarci inicijala S.M., S.M. i E.K., ali su pušteni na slobodu jer parafinska rukavica nije ustanovila tragove barutnih čestica na njihovim rukama.

U aprilu 2009. godine nepoznati počinilac bacio je ručnu bombu u dvorište Sabrije Hidanovića iz prigradskog naselja Ljepunice.

Napad na porodičnu kuću advokata Faruka Balijagića izveden je u oktobru 2011. godine. Nepoznate osobe najprije su pucale na njegovu kuću, a potom su u dvorište bacili ručnu bombu koja je oštetila fasadu.

Ručna bomba bačena je u decembru 2013. godine u Tušanjskoj ulici, a u eksploziji je oštećeno pet dostavnih vozila preduzeća AKM.

Službenici policije zbog bacanja bombi uhapsile su dvije osobe.

U septembru 2009. godine uhapšen je muškarac inicijala S.S., koji je nakon svađe sa radnikom benzinske pumpe INA aktivirao i bacio ručnu bombu.

Nakon bombaškog napada u februaru 2013. godine uhapšen je Davor Rangl, koji je aktivirao ručnu bombu u Džafer mahali. U eksploziji bombe teško su povrijeđeni Safet Delibegović i Rizah Moranjkić.

Posljednji napad dogodio se u petak uvečer kada je nepoznati počinilac aktivirao eksplozivnu napravu i ubacio je kroz prozor toaleta advokatskog ureda Faruka Balijagića u ulici Maršala Tita.