Crna hronika
0

Najmanje 12 mrtvih u napadu na šiitsku džamiju u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U bombaškom napadu na džamiju koju posjećuje šiitska muslimanska manjina poginulo je najmanje 12 i povrijeđeno nekoliko osoba u petak na jugu Pakistana, saopćile su lokalne vlasti.

Eksplozija se dogodila u vrijeme tradicionalne molitve petkom u Shikarpuru, gradu udaljenom oko 500 kilometara sjeverno od Karačija, velike južne metropole i glavnog grada pokrajine Sind, prema ovim izvorima.

"U ovom napadu je poginulo 12 i povrijeđeno više od 40 osoba", rekao je pokrajinski ministar zdravlja Jam Mehtab, u prvom bilansu, dok je zvaničnik lokalne bolnice Shikarpur spomenuo dvadesetak smrtnih slučajeva.

Napad se dogodio upravo kad je premijer Nawaz Sharif bio u Karačiju da bi utvrdio stanje sigurnosne situacije u pokrajini Sind, gdje se nalazi grad Shikarpur.

U toku posljednjih godina, u Pakistanu se povećao broj napada na pripadnike šiitske muslimanske manjine koji čine 20 posto stanovništva ove zemlje većinski sunitske od gotovo 200 miliona stanovnika.

Početkom 2013. godine, u dva bombaška napada poginulo je gotovo 200 ljudi u Quetti (na jugozapadu), napadima s najvećim brojem mrtvih među ovom manjinom u historiji zemlje.