|

Na slobodi dio grupe koja je kamatarila u Živinicama, predložen pritvor za petoricu

Na slobodi dio grupe koja je kamatarila u Živinicama, predložen pritvor za petoricu
171
A. K.
14.2.2020. u 13:47
4
komentara
171

dijeljenja
Na slobodi dio grupe koja je kamatarila u Živinicama, predložen pritvor za petoricu Privođenje uhapšenih u MUP TK (Foto: MUP TK)
Amir Vrtagić zvani Kobra i još četiri osobe mogli bi se naći u pritvoru nakon hapšenja u policijskoj akciji koja je u srijedu sprovedena na području Živinica.
Naime, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Općinskom sudu u Živinicama uputio je prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za pet osoba koje su uhapšene u akciji koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a po nalogu ovog tužilaštva, provelo 10. februara 2020. godine na području Živinica.Mjera pritvora je predložena za 50-godišnjeg Amira Vrtagića zvanog Kobra iz Živinica koji je osumnjičen da je kao organizator grupe počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, lihvarstvom, pranjem novca, davanjem dara ili drugog oblika koristi i nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija.

Kako je naveo glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, mjera pritvora je predložena i za 55-godišnjeg Džafera Brčaninovića, 44-godišjneg Damira Šabanovića, 53-godišnjeg Fahrudina Mujčinovića i 64-godišnjeg Ramu Šepića, svi iz Živinica. Oni su osumnjičeni da su bili dio udruženja koje je organizirao Vrtagić i pomagali mu prilikom izvršenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

"Istraga je otvorena protiv još četiri osobe. Dvije osobe su osumnjičene za pomaganje Vrtagiću u činjenju krivičnog djela lihvarstvo, dok su dvije osobe osumnjičene za krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem, tako što su bez dozvole nadležnog organa na privatnom zemljištu Vrtagića i na javnim površinama naplaćivali parking posjetiocima pijace u Ciljugama i tako sebi pribavili imovinsku korist. Ove osobe su puštene da se brane sa slobode", precizirao je Arnautović.Istraga se vodi i protiv dva policajca iz Policijske uprave Živinice zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, a vezano za uzimanje određenog iznosa novca, ali i pristajanje na obećanje drugog dara od Vrtagića, kako bi mu pribavili pogodnosti prilikom predaje zahtjeva za dobijanje dozvole za oružje.

"Nadležnom sudu je predloženo da se za ova dva policajca izreknu mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskih službenika i zabrana sastajanja i kontaktiranja sa drugim osumnjičenim osobama", naveo je Arnautović.

Vrtagić je po Tužilaštvu TK osumnjičen da je kao zaposlenik Javnog preduzeća Horizontala Živinice, odgovoran za poslove vezane za sedmičnu pijacu u Ciljugama, u periodu od maja 2018. do januara 2020. godine, udružio grupu ljudi koji su po njegovom nalogu uzimali novac od zakupa prostora i parkinga od trgovaca na pijaci te prijavljivali samo dio iznosa u poslovnim knjigama preduzeća, dok su veći dio novca, u iznosu od oko 16.000 KM, predavali Vrtagiću, a dio uzimali za sebe. Na taj način je oštećeno preduzeće Horizontala i gradski budžet.Vrtagić, i još dvije osobe koje su mu pomagale, su osumnjičeni da su određenim ljudima, iskorištavajući njihovo teško materijalno stanje, posuđivali određene iznose novca i uzimali veće kamate na posuđene iznose. Također, Vrtagić je osumnjičen da je u cilju legalizacije novca stečenog činjenjem krivičnih djela ulagao u pokretnosti i nekretninu.

Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...