Deset osoba u bolnici
6

Građani koji su se otrovali u Srebreniku jeli donere i sendviče s majonezom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizirano deset osoba, od kojih je petero djece. Svi oni su konzumirali hranu u objektu brze prehrane Fresh u Srebreniku.
Iako još uvijek nije potvrđeno o kojem uzročniku se radi, svim pacijentima je zajedničko da su konzumirali hranu iz spomenutog objekta koji je trenutno zatvoren.

"Od 28. augusta ove godine u našu kliniku su počeli pristizati pacijenti sa regije četiri općine Tuzlanskog kantona sa simptomima koji su upućivali na bakterijsko trovanje hranom. Danas do 12 sati u klinici je hospitalizirano ukupno deset bolesnika, od toga je petero djece", rekao je načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli prof. dr. Sead Ahmetagić.

Prof. dr. Sead Ahmetagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Prof. dr. Sead Ahmetagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je istakao, od 28. augusta do danas u Klinici za zarazne bolesti ukupno je tretirano 36 pacijenata. Oni su ambulantno pregledani, neki od njih su prošli kroz dnevne bolnice, a nakon dobijanja adekvatne terapije vraćeni su na kućno liječenje.

"Svih deset hospitaliziranih u bolnici su odmah po prijemu adekvatno tretirani za bakterijska otrovanja hranom, sa infuzijom, otopinama i antibioticima. Vršena je korekcija izgubljenih elektrolita, a oni su u ovom trenutku u stabilnom zdravstvenom stanju. Nisu životno ugroženi", dodao je Ahmetagić.

Ahnmetagić je istakao da su ljekari u prijemnoj ambulanti Klinike za zarazne bolesti saznali od pacijenata da su u Srebreniku u objektu brze prehrane Fresh konzumirali različitu hranu, uključujući doner kebabe, sendviče, a najveći dio njih je potvrdio da je kao prilog uzimao majonezu.

"Na sanitarnoj inspekciji je da ispita i utvrdi šta je moglo biti razlogom otrovanja hranom kod ovih pacijenata. U Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla sam dobio informaciju da još uvijek nema izolacije uzročnika bolesti kod hospitaliziranih pacijenata, jer je obrada materijala u toku. Ali, klinički to najviše ide na bakterijsko otrovanje hranom koje se često dešava, a to je salmoneloza",

Zbog masovnog trovanja hranom na području Srebrenika zvanično je proglašena epidemija, a tačan broj onih koji su se našli u ovom zdravstvenom problemu.