Prodaja droge
2

Akcija "Treska": Mirza Tantula i 12 optuženih se nagodili s Tužilaštvom KS

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Trinaest optuženih osoba, koje su uhapšene 13. septembra prošle godine u akciji "Treska", nagodilo se s Kantonalnim tužilaštvom KS i potpisalo sporazume o priznanju krivnje. Mirzu Tantulu i ostale tereti se za neovlaštenu proizvodnju i prodaju opojnih droga.

Današnji glavni pretres na Kantonalnom sudu u Sarajevu je odgođen jer iz KPZ-a Zenica nije dovezen jedan od optuženih Vedad Višnjić. Tužiteljica Jasminka Knežević kazala je kako su do početka ročišta dobili 12 potpisanih sporazuma, dok je uoči početka ročišta i advokat 13. optuženog kazao kako su spremni potpisati.

Advokat Mirze Tantule tražio je godinu i 10 mjeseci za svog branjenika. Njegova nevjenčana supruga Elvira Tahirović, koja se brani sa slobode, nagodila se na 12 mjeseci zatvora, dok je Mirela Blatuša postigla dogovor za 14 mjeseci zatvora. Za Vedrana Janjića zatraženo je osam mjeseci zatvora, ali Tužilaštvo još nije odgovorilo na ovaj prijedlog. Za Amera Muratovića zatraženo je godinu i 10 mjeseci zatvora.

Konačna odluka i detalji bit će poznati na ročištu 27. juna kada će se Tužilaštvo izjasniti o sporazumima, a sudsko vijeće će ih razmotriti.

Optužene se tereti da su od maja do septembra 2017. godine kao pripadnici organizirane grupe na čijem čelu je bio optuženi Mirza Tantula, nabavljali, prepakivali i prodavali opojnu drogu kanabis i spid na području Kantona Sarajevo i šire. Za krivično djelo neovlaštenog nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije optuženi su Mirza Tantula, Vedad Višnjić, Fahrudin Velić i Elvir Podrug.

Kako saznajemo, Vedran Janjić je priznao krivična djela u samom početku te je dao iskaz u odnosu na druge članove ove grupe. Na samom početku djelo je priznao i Adis Bučan koji je u svom iskazu teretio Edina Mekića i opisao količine droge, iznos novca i vrijeme i mjesto kada je kupovao drogu od Mekića.

Mekić je od ranije poznat policiji i javnosti jer je osuđen na 19 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva bivše djevojke Anese A. Elvira Tahirović je i ranije osuđivana za isto krivično djelo.

Informacije o radu ove grupe davali su i svjedoci koji žive van Sarajeva otkrivajući imena prodavaca, količinu droge koju su od njih nabavljali, kao i mjesto primopredaje.

Dio ove grupe je bio u sukobu s Amelom Sejfovićem te su se u vremenu kada je pobjegao iz KPZ-a Sarajevo naoružavali kako bi ga napali. Zbog toga je naređeno policijskim snagama da upadaju u stanove bez najave.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je navelo kako su osumnjičeni radili organizovano kao da su imali firmu te da im je radno vrijeme bilo od 15:00 do 00:00 sati. Sumnjiče se da su radili intenzivno od maja prošle godine, a da su imali prekid u julu kada su, kako su govorili klijentima na telefon, bili na godišnjem odmoru. Tantulu su u razgovorima oslovljavali s "direktore". Dnevnica prodavača bila je 50 KM, a vremenom je povećana na 60 KM.