Poništen javni poziv
9

ZZO Kantona Sarajevo nabavku medicinskih sredstava provodio na bazi pravilnika za usluge

Piše: Ibro Čavčić
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Javni poziv za izradu i isporuku medicinskih sredstava osiguranim licima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS poništen je 11. aprila 2019. rješenjem Ureda za razmatranje žalbi BiH zato što se postupak provodio na bazi pravilnika koji se isključivo primjenjuje za nabavku usluga, saznaje Klix.ba.

U javnom pozivu ZZO-a KS, raspisanom dok je na čelu te institucije bio direktor Samir Turković, nije naznačena ukupna vrijednost robe. Rješenjem Ureda za razmatranje žalbi BiH se, međutim, usvaja zahtjev za povrat uplaćenih sredstava na ime naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od 10 hiljada KM.

Prema informacijama portala Klix.ba, to znači da je ZZO KS potraživao robu, odnosno medicinska sredstva u vrijednosti većoj od navedenog iznosa!

Javni poziv je objavljen 19. novembra 2018. godine na zvaničnoj stranici ZZO KS. Ortopedija International d.o.o. Sarajevo, odnosno njihov advokat Sanin Pešto je u žalbi upućenoj Uredu za razmatranje žalbi BiH, prije nego što je doneseno rješenje, naveo da je cjelokupan postupak protivan Zakonu o javnim nabavkama.

Robu pod usluge

"Iz samog poziva je vidljivo da su predmet nabavke robe, a nikako usluge. To je vidljivo i iz tehničke specifikacije. Nezakonit je i ništav cjelokupan postupak, uz ostalo, i zbog toga što se provodi na bazi pravilnika koji se eksplicitno primjenjuje za nabavku usluga iz Aneksa II Dio B Zakona o javnim nabavkama", navodi se u žalbi advokata Sanina Pešte.

U žalbi se, također, navodi da se javnim pozivom tretira zaključenje ugovora za "Izradu i isporuku medicinskih sredstava" gdje uopće nije moguće konstatirati šta predstavlja uslugu, cijeneći da je javnim pozivom obuhvaćen i promet ortopedskih pomagala koja se ne proizvode, odnosno medicinskih sredstva koja predstavljaju robu.

"U konkretnom slučaju ugovorno tijelo je zaobišlo odredbe Zakona o javnim nabavkama i objavilo javni poziv, praktično pokrenulo nabavku mimo odredbi Zakona o javnim nabavkama, iako se za ovu nabavku morao primijeniti jedan od postupaka predviđenih tim zakonom", stoji u žalbi advokata Pešte.

ZZO KS, prema navodima iz žalbe, nije smio ovakvu vrstu postupka izuzeti od primjene Zakona o javnim nabavkama, niti se smjela podvesti pod Član 8 istog zakona, što je ugovorno tijelo uradilo.

Klix.ba je u posjedu rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH kojim se poništava javni poziv ZZO KS i u čijem se obrazloženju navodi da je žalba blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlaštenog lica; kao i da je osnovana.

Obrazloženje rješenja

Ured za razmatranje žalbi BiH je, navodi se u obrazloženju rješenja, provjerio sadržaj uslova i dokaza, i utvrdio da se ugovorni organ poziva na Uredbu o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo i listu ortopedskih i drugih pomagala, koja je nesporna jer propisuje odredbe o kvalitetu medicinskih sredstava, ali ista nema pravnu snagu jaču od zakona koji uređuje predmetnu oblast javne nabavke.

"Ugovorni organ se najprije poziva na Uredbu, a nakon toga se poziva na mišljenje Agencije za javne nabavke, pri čemu se bez obzira na navedeno pozivanje postavlja prioritetnim pitanje koja odredba konkretno omogućava izuzeće od zakonskih odredaba koje propisuje postupanje u oblasti javne nabavke i koje konkretno stanje stvari upućuje da se isto može bezrezervno podvesti pod izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama", stoji u obrazloženju rješenja.

Nadalje se navodi da ugovorni organ nije zasnovao na uvjerljiv način činjeničnu osnovu koju bi nesmetano mogao podvesti pod sadržaj predmetne odredbe o izuzećima, na pouzdan način, pa je stoga neprihvatljiva argumentacija i pozivanje ugovornog organa u predmetnom smislu.

"Daljnja argumentacija koja ne ide u prilog uvjerenju u postojanje najmanje izvjesnosti za mogućnost izuzeća upućuje da se u konkretnom slučaju ne radi o zdravstvenim uslugama, nego se radi o nabavci roba - a robe se nikako ne mogu podvesti pod usluge", stoji u obrazloženju rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH.