Tender od 440.000 KM
11

Sanacija dijela tramvajske pruge u Sarajevu se odgađa zbog žalbe jednog od ponuđača

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radovi na sanaciji tramvajske pruge dionica «S» krivina – tramvajsko stajalište Marijin Dvor se odgađa do daljnjeg nakon što je Konzorcij preduzeća AGI iz Konjica, Aspo Rail iz Sarajeva i Željo iz Konjica uputio žalbu Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo zbog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je 19. jula 2019. godine potpisalo sporazum o sanaciji ovog dijela pruge s firmom IOG d.o.o iz Sarajeva, nakon propisane zakonske procedure o javnim nabavkama. Najpovoljnija ponuda, na osnovu koje je izabrana firma IOG, iznosila je 440 hiljada maraka.

Konzorcij tri preduzeća je 11. jula, posredstvom svog advokata, uputio žalbu Ministarstvu saobraćaja zbog "bitne povrede odredaba postupka", "zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja" i "zbog pogrešne primjene materijalnog prava". Zakonski rok za odgovor, koji ni do sada nije stigao, bio je pet dana.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta objasnio je za Klix.ba da je u međuvremenu, 24. jula, ministarstvo zaprimilo informaciju o žalbi na obavještenje da se jedan pravni subjekt žalio na potpisani ugovor u zakonskom roku te da im nije dostavljen nikakav odgovor.

"Ministarstvo je izdalo nalog Komisiji za javne nabavke ovog ministarstva da zaprimi žalbu i izjasni se na navode kako žalba firme, koja je poslana na vrijeme, nije stigla do odgovornih osoba koje su provodile ovu javnu nabavku. Uz ostalo smo interno formirali komisiju kako bi utvrdila zašto dokumentacija nije zaprimljena na vrijeme", rekao je Šteta.

Navodi da su jučer također poslali dopis Uredu za razmatranje žalbi da se izjasne o navedenom slučaju te da će sada sve zavisiti od njih.

"Na bazi izjašnjenja Ureda za razmatranje žalbi ćemo vidjeti da li će se nastaviti procedura ili će ugovor biti poništen", kazao je Šteta za Klix.ba.

U preduzećima koja su uputila žalbu smatraju da je firma IOG d.o.o iz Sarajeva izabrana isključivo kao najpovoljniji ponuđač, a da je pritom napravljen previd kada je riječ o ispunjavanju drugih uvjeta iz tenderske dokumentacije, od kojih je najvažniji dokaz da preduzeću u posljednjih šest mjeseci nije bio blokiran račun duže od sedam dana neprekidno i duže od 15 dana ukupno.

No, konačnu odluku tek treba dati Ured za razmatranje žalbi.