BiH
16

Zvonimir Kutleša odlazi: Raspisan konkurs za generalnog sekretara Vijeća ministara

Piše: Er. M.
Kutleša i Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kutleša i Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Agencija za državnu službu BiH raspisala je konkurs za popunjavanje radnog mjesta generalnog sekretara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Aktuelni generalni sekretar Zvonimir Kutleša zbog zakonskih ograničenja neće se kandidovati za radno mjesto rukovodećeg državnog službenika.

Kutleša je za Klix.ba kazao kako prema Zakonu o Vijeću ministara BiH među članovima Vijeća ministara BiH ili na mjestu generalnog sekretara Vijeća ministara BiH mora biti jedan pripadnik iz reda Ostalih.

"Postoji mogućnost da neko od ministara bude iz reda ostalih i to sve zavisi od Vijeća ministara BiH. Deset je članova Vijeća ministara BiH, a jedan jednak broj treba biti iz sva tri konstitutivna naroda tako da ako ćemo poštivati tu odredbu onda generalni sekretar ne može biti iz reda ostalih", rekao je Kutleša.

Konkurs za radno mjesto generalnog sekretara Vijeća ministara BiH otvoreno je do 17. decembra 2015. godine. U oglasu Agencije za državnu službu BiH navedeno je kako pripadajuća osnovna neto plata za ovo radno mjesto iznosi 3.091,99 KM.

Podsjećamo, osam mjeseci od dana formiranja državna izvršna vlast i dalje ne funkcioniše u skladu sa zakonom. Zakon o Vijeću ministara BiH precizirao je da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na poziciji generalnog sekretar mora naći pripadnik "ostalih". Trenutno Vijeće ministara BiH suprotno zakonu čine isključivo pripadnici konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je Parlamentarnoj skupštini BiH poslao na potvrđivanje smjene ministara iz reda Demokratske fronte, a zastupnici u Zastupničkom domu PS BiH će se 10. decembra izjasniti o smjeni ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović nedavno je rekao da će imenovanjem ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH iz Saveza za bolju budućnost (SBB) biti ispoštovana i etnička i entitetska struktura.

"U budućoj strukturi Vijeća ministara BiH neće biti više od dvije trećine ministara iz entiteta FBiH. Pogledajte strukturu Vijeća ministara BiH pa ćete vidjeti da osim tri ministra iz srpskog naroda postoji i jedan ministar iz bošnjačkog naroda iz entiteta RS, a jedan je iz Distrikta Brčko. I ta će struktura biti ispoštovana", kazao je Džaferović.