BiH
3

Ni nakon osam mjeseci nismo sigurni je li Vijeće ministara BiH zakonito

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Osam mjeseci od dana formiranja državna izvršna vlast i dalje ne funkcioniše u skladu sa zakonom. Zakon o Vijeću ministara BiH precizirao je da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na poziciji generalnog sekretar mora naći pripadnik "ostalih". Trenutno Vijeće ministara BiH suprotno zakonu čine isključivo pripadnici konstitutivnih naroda u BiH.

Zakon o Vijeću ministara BiH kaže da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na poziciji generalnog sekretara Vijeća ministara BiH pored pripadnika konstitutivnih naroda mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih.

Član 5. Zakona o Vijeću ministara BiH jasno precizira da "Vijeće ministara, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, i posebno članom III Aneksa 4. toga sporazuma (u kojem su predviđene odgovornosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta), čine predsjedavajući i ministri, i to: ministar vanjskih poslova, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministar finansija i trezora, ministar komunikacija i prometa, ministar civilnih poslova, ministar za ljudska prava i izbjeglice, ministar pravde, ministar sigurnost".

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je s 26 glasova "za", sedam "protiv" i jednim suzdržanim uz dovoljnu entitetsku većinu dao saglasnost za potvrđivanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH 31. marta 2015. godine.

Formiranje Vijeća ministara BiH nije do danas kompletirano s obzirom na to da su u sastavu organa državne izvršne vlasti imenovani samo pripadnici konstitutivnih naroda, a ne i pripadnik iz reda ostalih.

Opozicioni SNSD najavio je već u aprilu da će ova politička stranka razmotriti modalitete osporavanja, kako je naveo Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac, nezakonitog i neustavnog Vijeća ministara BiH.

"Ukupni sastav Vijeća ministara će u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim članovima V.4.(b) i IX.3, te će se u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućih su iz različitih naroda. U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara iz Člana 24. ovog zakona mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih", stoji u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odmah nakon konstituisanja izjavio je da dok ne bude imenovan generalni sekretar Vijeća ministara BiH da ne može govoriti o zaokruženom imenovanju koje je vezano za Član 6. koji propisuje da bi pripadnik iz reda Ostalih trebao biti uključen ili u sastav Vijeća ministara BiH ili da bude generalni sekretar.

Ipak, osam mjeseci nakon konstituisanje državne vlast, generalni sekretar Vijeća ministara BiH je Zvonimir Kutleša koji je pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

U trenutnom sastavu Vijeća ministara troje je Bošnjaka (Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Semiha Borovac), četvero Hrvata (Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš, Josip Grubeša i Slavko Matanović) i troje Srba (Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić).

Zvizdić je Parlamentarnoj skupštini BiH poslao na potvrđivanje smijene ministre iz reda Demokratske fronte, a zastupnici u Zastupničkom domu PS BiH će se 10. decembra izjasniti o smjeni ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je da će imenovanjem ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB) biti ispoštovana i etnička i entitetska struktura.

"U budućoj strukturi Vijeća ministara BiH neće biti više od dvije trećini ministara iz entiteta FBiH. Pogledajte strukturu Vijeća ministara BiH pa ćete vidjeti da osim tri ministra iz srpskog naroda postoji i jedan ministar iz bošnjačkog naroda iz entiteta RS, a jedan je iz Distrikta Brčko. I ta će struktura biti ispoštovana", rekao je Džaferović.