BiH
36

"Doživotni" sekretar i pomoćnici odlaze iz Vlade FBiH, uskoro slijede nova imenovanja

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana morat će izvršiti izmjene Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim će biti ukinute "doživotne pozicije" nizu državnih službenika poput pomoćnika ministara, rukovodilaca federalnih uprava i organizacija, rukovodilaca stručnih službi Vlade FBiH i sekretara federalnih organa državne službe.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 2. februara 2016. godine usvojila set uredbi predviđenih odredbama iz posljednjih izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH. Te uredbe su objavljene u Službenim novinama FBiH, a stupile su na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

"Od dana stupanja na snagu ovih uredbi, organi uprave su dužni u roku od 30 dana izvršiti izmjene pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. U tom kontekstu, izvršit će se raspoređivanje postojećih rukovodećih kadrova na određene pozicije u organima uprave i bit će raspisani javni konkursi za izbor i imenovanje novih rukovodećih kadrova, na koje će se moći prijaviti i dosadašnji rukovodeći kadrovi", kazao je za Klix.ba ministar pravde FBiH Mato Jozić.

Prema posljednjim podacima, u entitetu FBiH postoje 224 rukovodeća državna službenika. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH predviđeno je da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH nisu više državni službenici. Isto važi i za sekretare federalnih organa državne službe, pomoćnike, glavne federalne inspektore i šefove kabineta federalnih organa državne službe također.

Mato Jozić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mato Jozić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

U prijevodu to znači da će ministri formirati kabinete koji se sastoje od šefa kabineta, sekretara ministarstva, savjetnika i pomoćnika te da će po završetku mandata svi oni koji nisu državni službenici ići kući.

"U budućnosti, rukovodeći kadrovi u upravi, u skladu s odredbama iz člana 19. Zakona o državnoj službi FBiH, neće moći biti članovi upravnih i nadzornih odbora", rekao je ministar Jozić.

On je kazao kako privilegija zvana "bijeli hljeb", koja predstavlja pravo na novčanu naknadu poslije isteka mandata na nekoj javnoj funkciji, nije ni bila, a neće ni biti pravo i mogućnost razriješenih rukovodećih kadrova u organima uprave.