Ne traži se pomoć
543

Zvizdić: Zašto Vijeće ministara i eko udruge šute dok bukte požari u Hercegovini?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozvao je sve nadležne institucije u BiH da se hitno angažuju i obezbijede helikoptere i kanadere za gašenje požara u Hercegovini.

"Sjećam se da je prethodnih godina, na zahtjev Ministarstva sigurnosti održana hitna sjednica Vijeća ministara i kanaderi iz Hrvatske i Crne Gore su došli i gasili požare u BiH. Zašto sada Vijeće ministara šuti? Zašto se službeno ne zatraži pomoć od susjednih zemalja i međunarodne zajednice?", pita Zvizdić.

Također postavlja i pitanje zašto se tako "glasno čuje muk" eko udruga i svih koji bi trebali da brinu o okolišu.

"Da li je moguće da je vlast draža od ljudskih života i šume kojoj trebaju godine i decenije da ponovo naraste?!", postavlja pitanje.

Treba istaći da je putem Operativnog centra Ministarstva sigurnosti BiH već upućen zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, što je potvrdio i načelnik Jablanice Damir Šabanović čija općina je pogođena požarima.

No zbog odluke političara iz RS-a da bojkotuju rad državnih institucija nije za očekivati ni da Zoran Tegeltija (SNSD) sazove sjednicu Vijeća ministara BiH te zatraži međunarodnu pomoć.