{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Vlasti u RS pokazale spremnost da uruše ustavni poredak BiH

16.7.2015. u 14:56
87
58
Zvizdić: Vlasti u RS pokazale spremnost da uruše ustavni poredak BiH
87
Zvizdić: Vlasti u RS pokazale spremnost da uruše ustavni poredak BiH
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u povodu usvajanja prijedloga za organizovanje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika u Narodnoj skupštini RS izrazio je zabrinutost zbog očiglednog kršenja i ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
"Smatram da je odluka vlasti u RS neodgovorna i na najdirektniji način ugrožava stabilnost države i dostignuti evropski put kojim je krenula BiH. Ovakva odluka nije i ne može biti u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske i pokazuje spremnost vlasti da, zarad vlastitih interesa i ubiranja političkih poena, na najneodgovorniji način, suprotan demokratskim standardima, uruše ustavni poredak BiH i ugroze opću stabilnost, a građane RS povedu u još dublju krizu i nesigurnost", kazao je Zvizdić.

On je istakao da današnja vlast koja je na čelu Republike Srpske aktivno i ravnopravno sudjeluje u strukturalnom dijalogu započetom 2011. godine, kao i u drugim reformskim procesima, čime su stvorene sve neophodne pretpostavke, ali i obaveza da na najdirektniji način iznose svoje kompetentne sugestije u reformskim procesima.

"Želim podsjetiti da je Zakon o Sudu BiH i Zakon o Tužilaštvu u BiH donijela Parlamentarna skupština BiH glasovima i zastupnika SNSD-a. Stoga je nužno da se domaće i međunarodne institucije maksimalno uključe na zaustavljanju ovog negativnog i štetnog procesa kojim se najdirektnije krši opći mirovni sporazum", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH pozvao je vlasti u entitetu Republika Srpska na proaktivno sudjelovanje u nastavku strukturalnog dijaloga u pravosuđu i svim drugim reformskim započetim procesima na putu ka EU, te na institucionalno usvajanje reformske agende na koju su dali politički pristanak

"To je zarad boljitka građana BiH i RS i to je jedini legitiman i demokratski put", zaključio je Zvizdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: