{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić u Novom Pazaru: Prioritet kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka

A
29.12.2015. u 16:13
1
14
Zvizdić u Novom Pazaru: Prioritet kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka
1
Zvizdić u Novom Pazaru: Prioritet kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka
Foto: Anadolija
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Novom Pazaru da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedna za drugu jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, "što nas vodi ka vrlo ozbiljnom razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima i kvalitetnijoj komunikacionoj povezanosti i ekonomskoj saradnji".
Podsjetio je da je ipak, odlučio doći u Novi Pazar iako je dobio informaciju da premijeri Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Ahmet Davutoglu zbog loših vremenskih uslova jutros možda neće biti u stanju doputovati u taj grad "jer to dugujem Novom Pazaru".

Ukazavši na značaj dobrosusjednih odnosa Zvizdić je podjsetio na ključne prioritete u vanjskoj politici BiH.

"Mogu samo ponoviti ključne prioritete koje u svojoj vanjskoj politici ima Bosna i Hercegovina, a to su mir i stabilnost u regionu, razvoj procesa pomirenja kao opće osnove za svaku vrstu političkog, ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine i Srbije i zaista na to obraćamo veliku pažnju i jako cijenimo napore koje Srbija i premijer Vučić čine u tom pravcu. Sve skupa nas obavezuje naravno više puta ponovljeno obećanje i ustvari dominantni vanjskopolitički cilj Srbije i Bosne i Hercegovine a to je sadržajnija, kvalitetnija saradnja i posebno dalji kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka. Na tome ćemo nastaviiti raditi i u narednom periodu", rekao je Zvizdić nakon sastanka sa zamjenikom premijera Srbije i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem.

Zvizdić je najavio svoju skoru posjetu Beogradu i napomenuo kako će sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem na poziv turskog premijera Ahmeta Davutoglua, krajem januara boraviti u posjeti Istanbulu gdje će učestvovati na poslovnom forumu.

"S druge strane Srbija i Bosna i Hercegovina su jedna za drugu jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, što nas vodi ka vrlo ozbiljnom razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima i kvalitetnijoj komunikacionoj povezanosti i ekonomskoj saradnji", dodao je Zvizdić.

Najvažnija je činjenica, smatra Zvizdić, da su BiH i Srbija susjedne zemlje, a politika prema susjedima zahtjeva i traži posebno senzibilne odnose i zato je dobrosusjedska politika jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine što je ključ regionalne stabilnosti.

Izrazio je spremnost učešća na biznis forumima koji će prezentirati potencijale manje razvijenih gradova i u jednoj i u drugoj zemlji.

Kao region, kazao je, bićemo spremni na vrlo ozbiljne investicije i otkloniti sve prepreke investiranju i investicijama. Prema njegovim riječima, politika ni na koji način ne smije biti prepreka dinamičnijem razvoju dviju zemalja, ali i regije Zapadnog Balkana.

Na pitanje novinara o nabavci balističkih raketa nekih od zemalja regije Zvizdić je kazao kako svi na Balkanu moraju poštovati realnost u kojoj žive. 

"Zemlja o kojoj govorite je Hrvatska koja je članica NATO-a. To je vjerovatno program koji NATO provodi za svoje članice i nije specijalna namjera Hrvatske. BiH i Srbija nisu članiice takvih saveza. BiH u tom smislu vodi politiku vojne neutralnosti, a mi imamo dinamiku obuke naših kadrova i nabavke opreme u skladu s procedurom pristupa NATO paktu. Za par mjeseci će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u što će biti još jedan iskorak ka našem krajnjem cilju, članstvu u NATO-u. Mislim da je sama priča o naoružanju dobila mnogo veći medijski publicitet nego što je zaista riječ o realnim aktivnostima", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nakon biznis foruma u Sarajevu napravljeni su određeni pomaci u cilju ujedinjavanja tržišta i zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a kako je kazao Zvizdić, "prije toga se moramo kvalitetno transportno uvezati, a jedan od projekata na kojim radimo jeste željeznička pruga koja bi trebala povezati Beograd i Sarajevo. Mi ćemo tražiti da jedan krak sa vašeg autoputa uđe u BiH". 

Nekoliko stotina građana okupljenih ispred zgrade općine u Novom Pazaru apluzom je pozdravilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića prilikom izlaska iz automobila i ulaska u zgradu lokalne uprave.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon zvaničnih sastanaka koje je imao prošetao je ulicama Novog Pazara. 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: