{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH

A
29.12.2015. u 17:27
302
71
Zvizdić: Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH
302
Zvizdić: Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Primarno smo zainteresirani za transportnu infrastrukturu između Bosna i Hercegovine i Srbije, potom za energetsku infrastrukturu, a onda i za određene projekte koji bi svoju sirovinsku bazu mogli naći na velikom području BiH i Srbije i da na takav način privučemo kapitalne investicije i velike, ozbiljne investitore koji dolaze recimo iz Turske, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) iz Novog Pazara Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.  
"Zainteresovani smo za izgradnju željezničke pruge Beograd - Sarajevo, a zainteresirani smo i da jedan krak autoputa koji prolazi kroz Srbiju se preko Goržada veže za područje Sarajeva i dalje na autoput u BiH", naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naveo je kako je njegov današnji posjet Novom Pazaru, Sandžaku i Srbiji "bila dobra prilika da upozna predstavnike institucija i vlasti u Sandžaku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti evropskih integracija BiH".

"I Bosna i Hercegovina i Srbija se nalaze na tom putu. Također, i da ih upoznam sa razvojem ekonomskih prilika i ekonomskim rastom Bosne i Hercegovine u čemu oni vide i određene šanse da može doći do snažnijeg ekonomskog povezivanja područja Sandžaka s onim kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje mogu biti zainteresirane za ulaganja u određene sektore", istakao je Zvizdić. 

Naglasio je da je dogovoreno da veoma brzo bude održan i biznis forum na kojem će predstavnici iz Sandžaka prezentirati svoje potencijale.

"Predstavnici bh. kompanija i komora će svakako biti prisutni da se upoznaju s potencijalima i da analiziraju moguće modele naše i njihove buduće saradnje. Generalno mislim da su ovakve posjete, odnosno posjete između država, posebno naših susjeda nešto što doprinosi regionalnoj stabilizaciji, regionalnoj saradnji, a to ustvari i jeste jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva", rekao je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će u Istanbulu u drugoj polovini januara, na poziv premijera Turske Ahmeta Davutoglua, biti održan biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici iz BiH, Srbije i Turske.

"Mislim da će bazne teme biti vezane za dalju stabilizaciju i jačanje kvalitetnih odnosa zemalja u regionu i svakako prioritetno o ekonomskim projektima koje može ponuditi i BiH i Srbija i region u cjelini", poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: