Zvizdić: Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH

A
Anadolija
29.12.2015. u 17:27
302
71
Zvizdić: Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH
302
Zvizdić: Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Primarno smo zainteresirani za transportnu infrastrukturu između Bosna i Hercegovine i Srbije, potom za energetsku infrastrukturu, a onda i za određene projekte koji bi svoju sirovinsku bazu mogli naći na velikom području BiH i Srbije i da na takav način privučemo kapitalne investicije i velike, ozbiljne investitore koji dolaze recimo iz Turske, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) iz Novog Pazara Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.  
"Zainteresovani smo za izgradnju željezničke pruge Beograd - Sarajevo, a zainteresirani smo i da jedan krak autoputa koji prolazi kroz Srbiju se preko Goržada veže za područje Sarajeva i dalje na autoput u BiH", naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naveo je kako je njegov današnji posjet Novom Pazaru, Sandžaku i Srbiji "bila dobra prilika da upozna predstavnike institucija i vlasti u Sandžaku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti evropskih integracija BiH".

"I Bosna i Hercegovina i Srbija se nalaze na tom putu. Također, i da ih upoznam sa razvojem ekonomskih prilika i ekonomskim rastom Bosne i Hercegovine u čemu oni vide i određene šanse da može doći do snažnijeg ekonomskog povezivanja područja Sandžaka s onim kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje mogu biti zainteresirane za ulaganja u određene sektore", istakao je Zvizdić. 

Naglasio je da je dogovoreno da veoma brzo bude održan i biznis forum na kojem će predstavnici iz Sandžaka prezentirati svoje potencijale.

"Predstavnici bh. kompanija i komora će svakako biti prisutni da se upoznaju s potencijalima i da analiziraju moguće modele naše i njihove buduće saradnje. Generalno mislim da su ovakve posjete, odnosno posjete između država, posebno naših susjeda nešto što doprinosi regionalnoj stabilizaciji, regionalnoj saradnji, a to ustvari i jeste jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva", rekao je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će u Istanbulu u drugoj polovini januara, na poziv premijera Turske Ahmeta Davutoglua, biti održan biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici iz BiH, Srbije i Turske.

"Mislim da će bazne teme biti vezane za dalju stabilizaciju i jačanje kvalitetnih odnosa zemalja u regionu i svakako prioritetno o ekonomskim projektima koje može ponuditi i BiH i Srbija i region u cjelini", poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: