BiH
0

Zvizdić: Transport i energetika su ključne oblasti za uvezivanje regije Zapadnog Balkana

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvuje Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu koja je danas počela u Londonu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Cilj konferencije je daljnje podsticanje saradnje i ekonomskog razvoja ovog regiona.

Pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, konferenciji EBRD-a prisustvuju i predsjednici vlada Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Kosova, kao i predstavnici Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija i potencijalni investitori.

Obraćajući se prisutnima na sesiji premijera, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je rekao da je rad na postizanju konstruktivne i prijateljske saradnje u regiji jedan je od prioriteta Vijeća ministara i vanjske politike BiH u narednom periodu.

"Regionalna saradnja i kohezija na Zapadnom Balkanu (pogotovo u EU kontekstu) iznimno je važna za sve nas. Dozvolite mi da navedem nekoliko pozitivnih primjera saradnje BiH sa zemljama u regionu, kao što je potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovor zajedničke infrastrukturne i diplomatske aktivnosti sa Srbijom (održavanje zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Srbije), te potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Republike Albanije. Održavanje zajedničkih sjednica, posebno sa susjednim zemljama, postaje nezaobilazan pristup u ubrzanju rješavanja bitnih pitanja i njegovanja dobrosusjedskih odnosa. Ubrzo će biti održane zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH sa Vladom Republike Hrvatske kao i Vladom Crne Gore", kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da su najvažnija područja za povezivanje zemalja regije, transport i energetika. On je istaknuo da je Vijeće ministara BiH odlučno da nastavi rad na realizaciji projekata iz oblasti transporta i energetike i posebno naglasio potrebu da Jadransko-jonska autocesta i Jadransko-jonski plinovod prolaze kroz teritoriju BiH.

"U tom smislu smo odlučno pristupili izradi energetske strategije koja je osnova za kandidovanje projekata iz ove oblasti", rekao je predsjedavajući Zvizdić i dodao da izgradnja koridora Vc predstavlja prioritet Bosne i Hercegovine jer to predstavlja osnovu za ekonomski razvoj i povezivanje sa evropskim koridorima i susjednim zemljama.

"Ukupna dužina koridora Vc je oko 335 km od čega je 92 km u potpunosti izgrađeno i operativno. Dijelovi koridora Vc koje ćemo danas prezentirati EBRD-u za finansiranje imaju visok stepen spremnosti te se brzo može krenuti sa izgradnjom", rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom obraćanja prisutnima.

"Drugo ključno područje koje povezuje regiju je energetika", rekao je Zvizdić i dodao da je početkom jula 2015. na sastanku ministara 6 zemalja Zapadnog Balkana u Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču prihvaćena Zajednička izjava u čijem Anexu je data lista od 5 prioritetnih projekata koji se odnose na reginalno povezivanje, a mogu biti spremni za realizaciju u ovoj godini i finasiraće se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

On je istaknuo i da je BiH uključena i u projekat 400 kV interkonekcije sa Srbijom i Crnom Gorom (Višegrad-Bajina Bašta-Pljevlja) koja ujedno otvara koridore prema Rumuniji i Bugarskoj, odnosno putem podvodne kablovske veze i prema Italiji. Vrijednost ovog projekta je 66 mil. EUR.

"Pozivamo međunarodne finansijske institucije da podrže što je moguće više sličnih projekata, s obzirom da se radi o konkretnim i vidljivim efektima, od kojih veliki broj građana BiH ima neposredne koristi. Istovremeno proces dalje otvara put, ne samo za evropsku integraciju regije, već i za njenu stabilizaciju. Bosna i Hercegovina svoju odlučnost i opredjeljenost ka jačem regionalnom povezivanju pokazuje i kroz veoma intenzivan rad Državnog investicionog odbora kao mehanizma koji predstavlja osnovni uslov za kandidovanje infrastrukturnih projekata", rekao je predsjedavajući Zvizdić na sesiji premijera zemalja Zapadnog Balkana i dodao da je BiH otvorena za unapređenje saradnje i partnerstava koja mogu rezultirati unapređenjem, prvenstveno regionalnog povezivanja i ekonomske saradnje, te integracije u evropski ekonomski prostor.

Konferenciji EBRD u Londonu prisustvuju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i direktor JP Autoceste Federacije BiH Jasmin Bučo.