BiH
110

Denis Zvizdić: EBRD će za za izgradnju autoputa u BiH izdvojiti 300 miliona eura

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je održao konferenciju za medije izlažući detalje sa sastanaka održanih u Londonu prethodnih dana, na investicionoj konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Zvizdić je istakao zadovoljstvo konferencijom, dogovorivši finansiranje izgradnje autoputa sa EBRD-om u iznosu od 300 miliona eura.

Ključne dvije oblasti koje su bile teme na investicionoj konferenciji u Londonu su ulaganje u transport i komunikacije te energetski sektor. Delegaciju BiH osim Zvizdića činili su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i v.d. direktora JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo.

Delegacija BiH predložila je EBRD-u jedan novi odnos finansiranja, koji se odnosi na izgradnju autoputa 5C.

"Posjeta investicionoj konferenciji je bila veoma uspješna i korisna. Najvažnije za nas je to što ćemo predati zahtjev EBRD-u kreditiranje izgradnje autoputa u iznosu od 300 miliona eura, koje ćemo sukcesivno povlačiti u naredne tri godine. Očekujemo da entitetske vlade upute zahtjev prema Vijeću ministara, a mi ćemo to odmah proslijediti EBRD-u", kazao je Zvizdić.

On je naglasio važnost izgradnje autoputa, te osim kredita najavio i projekte javno-privatnog partnerstva na izgradnji određenih dionica, poput brze ceste od Lašve do Travnika.

"Kada je u pitanju naša kandidatura za organizaciju Godišnje skupštine EBRD-a 2019. godine, to bi bio jedan od najznačajnih događaja, jer se okupljaju brojni ministri i investitori, što BiH definitivno može iskoristiti", naglasio je Zvizdić.

Na konferenciji u Londonu Zvizdić se sastao i sa premijerom Hrvatske Tihomirom Oreškovićem, i načelno je dogovorena posjeta i zajednička sjednica dvije vlade polovinom godine.

Medijima se obratio i ministar Šarović koji je istakao činjenicu da je BiH popravila svoju poziciju kod EBRD-a, zbog čega su našoj zemlji dostupne sve linije kreditiranja.

"Od ove godine EBRD će povećati finansiranje energetskog sektora, međutim da BiH ne bi i dalje gubila novac potrebno je usaglašavanje strategija iz oblasti transporta i energetskog sektora. Bez strategija i projekata nema ni investicija", kazao je Šarović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio je veoma optimističan najavivši kako će BiH u naredna tri mjeseca imati završene strategije iz oblasti transporta i energetskog sektora.

Zvizdić je kratko komentarisao saradnju sa entitetskim vladama o pitanju mehanizma koordinacije, rekavši kako je Vijeće ministara na vrijeme obavijestilo entitete o usvojenom mehanizmu koordinacije, te kako Vijeće ministara čeka konkretne zamjerke iz Republike Srpske, koje se konstantno naglašavaju.