Sastanak u Sarajevu
0

Zvizdić, Šarović i Bevanda na sastanku s direktorom OSA-e o navodnom prisluškivanju

Piše: Er. M.
Osman Mehmedagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osman Mehmedagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U toku je sjednica Izvršno-obavještajnog odbora BiH koji čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

Sjednici koja je zatvorena za javnost prisustvuje i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Izvršno-obavještajni odbor BiH najvjerovatnije će raspravljati i o navodnom prisluškivanju hrvatskih funkcionera, o čemu su posljednjih dana spekulisali mediji iz susjedne Hrvatske.

Inače, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je potvrdio da OSABiH uopće nema kapacitete da prisluškuje bilo koga u Hrvatskoj ili Srbiji.

Državna obavještajna agencija posljednjih mjeseci našla se na žestokom udaru političara koji su tvrdili da OSA prisluškuje i državni vrh Srbije. Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik označio je OSA-u kao neprijateljsku organizaciju, a predsjednik HDZ-a Dragan Čović optužio je OSA-u za vođenje paralelnih sistema.

Kritikama se pridružio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji je rekao da OSA ne radi svoj posao.

Ipak, Zajednička komisija za nadzor nad OSA-om u više navrata zaključila je da državna agencija sve svoje aktivnosti obavlja u skladu sa zakonom te da ni u kojem slučaju nije došlo do prekoračenja ovlasti.

Još uvijek nije poznato šta je pozadina političkih napada i stalnih pokušaja političara da diskredituju jednu od najvažnijih državnih agencija u BiH.