BiH
3

Zvizdić: Odblokirati euroatlantski put BiH

FENA
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je danas novinarima u Sarajevu da će prioriteti njegovog rada biti preovladavanje postojećih zastoja na putu euroatlantskih integracija.

"Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, poslije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, omogućit će nam da u ubrzanoj dinamici BiH preuzima stečevinu Evropske unije i transponira domaće zakone", pojašnjava Zvizdić.

Kao drugi prioritet naveo je efikasnu reformu javne uprave te stabilizaciju javne potrošnje, kao i pitanje unutrašnje i vanjske stabilnosti i sigurnosti kao preduvjeta općeg ekonomskog razvoja i privlačenja domaćih i stranih investicija.

"Jedan od najvažnijih prioriteta bit će provedba seta reformskih mjera u oblasti socijalno-ekonomske politike kojim će se kroz cjelodržavne i kooridinirajuće strategije, u onim oblastima u kojima je nadlaženo Vijeće ministara BiH, pokušati staviti prirodne resurse i druge prednosti BiH u funkciju ekonomskog razvoja države", kazao je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će dobiti pozitivnu preporuku Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH te da će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za mandatara.

Nije mogao govoriti o tome kada će biti pregovori s političkim predstavnicima o sastavu Vijeća ministara BiH, ali smatra da će stranke koje čine parlamentarnu većinu predložiti za Vijeće ministara BiH najkompetentnije kadrove.

"Kadrove koji su spremni da hrabro i odlučno krenu u korjenite reforme, a potom odgovorno časno i pošteno obavljali svoju funkciju kako bi BiH činili mjestom ugodnog življenja i unosnog poslovanja", zaključio je Zvizdić.