BiH
0

Zvizdić: Stvoriti sinergiju s ministrima i zastupnicima

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pitanje političke stabilnosti i postizanje unutrašnjeg dogovora preduvjet su za reformski rad Vijeća ministara BiH, izjavio je novinarima Denis Zvizdić nakon što je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) potvrđeno njegovo imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Zaista ću na tome insistirati i nastojat ću da stvorim jednu vrstu sinenergije unutar Vijeća ministara BiH s budućim kolegama koji će biti ministri i zastupnicima, koji čine parlamentarnu većinu", kazao je Zvizdić.

Ovaj put je, smatra, iskazana mnogo kvalitetnija i operativnija politička volja onih koji čine parlamentarnu većinu, govoreći da su svi oni koji su u ranijem periodu pravili opstrukcije postali svjesni činjenice „da smo svi zaista na gubitku i da tako ne možemo raditi u narednom periodu“.

Volja za punim angažmanom onih koji će obnašati funkcije u izvršnoj vlasti i volja koja je već iskazana kroz izjavu Predsjedništva BiH i programske ciljeve parlamentarne većine, tvrdi, na neki način pokazuje i budi optimizam da će ovaj put biti drugačije.

Zvizdić očekuje da će Vijeće ministara BiH biti formirano što prije, te apeluje na političke partije koje čine većinu da što prije imenuju kandidate za ministre da bismo mogli krenuti u provođenje ozbiljnih reformi.

Po njegovim riječima treba provesti reforme iz oblasti evroatlantskih integracija, javne uprave, administracije i socio-ekonomske reforme.

"Nisam naveo nijednu stvar koja nije u isključivoj nadležnosti BiH. Prije svega, mi nećemo ulaziti u nadležnost entiteta, ali ćemo maksimalno koristiti ono gdje možemo pronaći uporište u nadležnostima Vijeća ministara BiH i Ustavu BiH", kaže Zvizdić.

Zaključio je da neće biti isključeno formiranje institucija za koje se ima nadležnost po Ustavu BiH, kao i institucija koje su u isključivoj nadležnosti države, kao što je formiranje banke za obnovu i razvoj BiH ili donese zakon o strateškim investicijama.

Mišljenja je da će vrijeme pokazati da je na državnom nivou potrebno formiranje još nekih ministarstava poput ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Do tada ćemo jačati postojeće institucije", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.