|

Zvizdić - Keqiangua: Kineska vlada osigurala za BiH oko 8,6 miliona KM

Zvizdić - Keqiangua: Kineska vlada osigurala za BiH oko 8,6 miliona KM
0
A
Anadolija
26.11.2015. u 14:04
22
komentara
0

dijeljenja
Zvizdić - Keqiangua: Kineska vlada osigurala za BiH oko 8,6 miliona KM
Vlada Narodne Republike Kine donijela je odluku o donaciji 30 miliona juana Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedio i  povećao obim trgovinske razmjene rekao je kineski premijer Li Keqiangu tokom današnjeg susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.
Kineski premijer je pozdravio inicijativu koju je BiH dobila na 4. Samitu zemalja centralne i istočne Evrope za održavanje ekonomskog foruma koji će se održati u BiH u prvoj polovini iduće godine.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao kineskog premijera sa projektima koji su u procesu realizacije i spomenuo sporazum koji je potpisan prije tri dana u vezi sa gradnjom termoelektrane Banovići u iznosu od  oko 400 miliona eura i snage 350 megavata i sa projektima koji su u pripremi za realiziranje u narednom periodu i čija je vrijednost dvije milijarde eura.

Tom prilikom je spomenuo mogućnosti ulaganja u energetski sektor i istaknuo da u ovom sektoru ima prostora i mogućnosti za unaprjeđenje saradnje u oblastima kao što su hidro i vjetro elektrane.

On je rekao da je i saobraćajna infrastruktura izuzetno važan i privlačan segment u kojem postoji veliki potencijal za saradnju. Predsjedavajući Zvizdić je prezentirao i mogućnosti saradnje u oblastima industrijske proizvodnje, posebno u oblastima drvne i metalne industrije i pozvao kineske kompanije da budu integratori  procesa napretka ovih značajnih oblasti koje su u stanju zaposliti mlade ljude do 27 godina starosti.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i značaj kvalitetnog carinskog sporazuma koji BiH ima sa Evropskom unijom kao i sa zemljama Zapadnog Balkana, Turskom, Švicarskom, Norveškom i Irskom. Rekao je da bi se čitav spektar proizvoda mogao proizvoditi u BiH i izvoziti u navedene zemlje.

Zvizdić je rekao da bi, u skladu sa smjernicama sa 4. Samita zemalja centralne i istočne Evrope i Kine,  mogao biti povećan obim izvoza naših poljoprivrednih proizvoda u Kinu i na osnovi dosadašnje dobre saradnje zatražio je da BiH dobije preferencijalni tretman s olakšanim kvotama za određene proizvode za koje postoji interesna kineskom tržištu, a koje bi BiH mogla izvoziti.

Naveo je da su to mlijeko, ulje, vino, pivo, povrće, sušeno voće, pecivo...

"Izvoz bi značajno pomogao ekonomski razvoj BiH i dodatno učvrstio dobre odnose naših država“,  rekao je predsjedvajući Zvizdić tokom susreta sa premijerom Keqiangom.

Premijer Keqiang je rekao da će NR Kina podržati inovativnost u oblasti auto industrije, šumarstva, energetike. Rekao je i da će kineska Vlada podržati dolazak kineskih investitora u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao kineskog premijera da posjeti BiH što je on i prihvatio  i rekao da je spreman da u narednom periodu posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić sastao se danas u Pekingu sa premijerom Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom i čestitao mu na izvanrednoj organizaciji 4. Samita zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio  na dugogodišnjoj podršci koju Kina daje Bosni i Hercegovini.

Premijer Keqiang je rekao da Kina i BiH imaju odlučne bilateralne odnose i da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je izrazio spremnost na još aktivniju saradnju na unaprjeđenju ekonomskih, trgovinskih i drugih odnosa dvije zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...