Zvizdić: Od kineskog premijera tražit ću preferencijalni tretman za BiH

A
Anadolija
24.11.2015. u 17:22
0
26
Zvizdić: Od kineskog premijera tražit ću preferencijalni tretman za BiH
0
Zvizdić: Od kineskog premijera tražit ću preferencijalni tretman za BiH Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na IV samitu premijera NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
U izjavi za Anadoliju rekao je kako je danas potpisan predugovor za izgradnju termoelektrane u Banovićima između jedne kineske kompanije i rudnika i termoelektrane Banovići. 

"Kineski investitori su već prisutni u BiH, u Stanarima. Danas je potpisan ugovor, jedna vrsta predugovora za izgradnju termoelektrane u Banovićima između jedne kineske kompanije i našeg rudnika i termoelektrane iz Banovića. I dalje se razvija projekat, koji je u završnoj fazi, o izgradnji termobloka 7 u Tuzli. To je čitav jedan spektar interesantnih projekata iz oblasti energetike od kojih se jedan završava u Stanarima, jedan počinje, to je u Banovićima, a jedan je u završnoj fazi pregovora - termoblok u Tuzli", naglasio je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da Samit NR Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope ima za cilj da se tačno definišu oblasti saradnje između tog dijela Evrope i Kine, odnosno da se definišu sektori za koje kineski investitori mogu biti zainteresirani i da svaka zemlja pojedinačno iskaže svoje prijedloge koji bi poboljšali i unaprijedili i vanjskotrgovinski obim saradnje i količinu, iznos i kvalitet samih investicija. 

"Samit je bio prilika da se istaknu one oblasti koje ja mislim da su zaista konkurentne prednosti Bosne i Hercegovine, da se još jednom podcrta da je riječ o oblasti energetike, oblastima i mogućnostima ulaganjima u transportnu infrastrukturu, poljoprivredu, pojedine vrste industrijskih grana i da se na takav način otvori mogućnost saradnje kvalitetnije i sadržajnije saradnje BiH i Kine. Naravno, i premijeri drugih prisutnih zemalja, njih 16 su svakako bili zainteresirani za takvo izlaganje i kapacitete i potencijale sa kojim raspolaže BiH", rekao je Zvizdić.

On je naveo da je jako je važno da "smo se pojavili kao partner zemlja koja raspolaže sa potencijalima i može ponuditi čitavu lepezu projekata koji mogu biti atraktivni za strane ulagače". 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će se sutra napraviti prezentaciju za zainteresirane ulagače u transportnom sektoru u pojedine dionice i autoputa 5c i određene dionice brzih cesti.

"Sutra ću na bilateralnom sastanku sa premijerom Kine biti u prilici da mu na neki način zatražim i predložim da BiH preferencijalni tretman sa povećanim kvotama za izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda čime bi povećali obim vanjskotrgovinske razmjene", poručio je predsjedavajući Zvizdić. 


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: