BiH
0

Zvizdić-Goldstein: Vidljiv napredak u realiziranju reformskih procesa

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se u Washingtonu s direktoricom Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Ellen Goldstein s kojom je razgovarao o implementaciji tekućih projekata i budućoj saradnji BiH s ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Zvizdić je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i rekao da je Svjetska banka jedan od najvećih institucionalnih investitora u BiH i pohvalio kontinuiranu savjetodavnu i tehničku podršku u različitim oblastima.

Razgovarali su i o projektima koji se implementiraju u BiH i istaknuli vidljiv napredak u realiziranju reformskih procesa.

Direktorica Goldstein je izrazila optimizam zbog napretka koji je ostvarila BiH u protekloj godini. Rekla je da je ovo prvi put da bh. delegacija ima sastanke na izuzetno visokom nivou u Svjetskoj banci i MMF-u i da je to znak da BiH ulazi u novu dinamičku fazu u kojoj je moguć dalji napredak na putu ka EU.

Razgovarajući o implementaciji projekata koji se finansiraju sredstvima Svjetske banke, predsjedavajući Zvizdić je zatražio od direktorice Goldstein da se novac za projekte realizira u onoj dinamici u kojoj će BiH biti spremna da ih realizira.

Riječ je o projektima infrastrukture, rekonstrukcije zdravstvenog sistema, javnih preduzeća i projektima posvećenim jačanju transportne i energetske infrastrukture.

On je istaknuo da su u BiH svi svjesni da reforme u svim sektorima nemaju alternativu. Rekao je i da se mora raditi na ozdravljenju cjelokupnog sistema kako bi investicije dale rezultate.

Direktorica Goldstein je kazala da je Svjetska banka spremna da prati BiH i da realizira dogovorene projekte onoliko brzo, koliko to može BiH. Rekla je i da će Svjetska banka i u narednom periodu nastaviti da pruža pomoć u prevazilaženju problema.

Sastanku su prisustvovali šefica Kancelarije Svjetske banke za BiH Tatyana Proskuryakova, ambasador BiH u SAD Haris Hrle, guverner Centralne banke BiH Safet Softić i premijerka RS-a Željka Cvijanović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.