BiH
0

Aplikacija za članstvo u EU otvara vrata novim projektima

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je direktoricu Svjetske banke za zemlje jugoistočne Europe i centralne Azije Ellen Goldstein, s kojom je razgovarao o aktuelnim projektima koji će ubrzati ekonomske i socijalne reforme u BiH.

Sagovornici su se složili da je vidljiv napredak u reformskim procesima u BiH, što potvrđuje i podnošenja aplikacije za članstvo BiH u Evropsku uniju (EU) te da je ovo dobra prilika za pokretanje novih projekata i poboljšanja saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama.

Goldstein je ocijenila da podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU predstavlja historijski trenutak i čestitala na tom značajnom iskoraku te istakla da je sada važno pojačati ekonomski zamah.

Bevanda je naglasio da je na nivou BiH za kratko vrijeme urađen veliki dio posla iz Reformske agende te da će se nastaviti raditi ubrzanim tempom kako bi se otvorio prostor za nove investicije i osigurao ekonomski rast.

Tokom sastanka razgovarano je i o skoroj posjeti Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nastavka saradnje sa Svjetskom bankom kroz razvojne programe koji su do sada dali značajne rezultate.

Direktorica Svjetske banke za BiH Tatiana Proskuryakova informisala je Bevandu o aktuelnim projektima u BiH koji se odnose na socijalne reforme, programe oporavka javnih poduzeća i infrastrukturne projekte, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.