BiH
19

Zvizdić: Aplikacija BiH za članstvo u EU krajem ove ili početkom sljedeće godine

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas kako smatra da će BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark obratili su se medijima nakon sastanka povodom punog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Zvizidić je kazao da je dan stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH izuzetno bitan datum za sve građane BiH s obzirom na to da se Sporazumom dižu odnosi između BiH i EU na značajno kvalitetniji nivo na kojem će naša država unaprijediti politički dijalog sa EU.

On je dodao da će BiH morati za dvije godine sklopiti ugovor o regionalnoj saradnji, odnosno sklopiti ugovor sa svim zemljama potpisnicama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da će se između ostalog SSP-om stvoriti povoljni uslovi za poslovno okruženje u BiH što će dovesti i do povećanja radnih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će se u BiH morati sprovoditi bolne i teške reforme, ali koji dugoročno vode ka oporavku bh. ekonomije.

Istakao je i da je razgovarao sa predstavnicima oba entiteta i Distrikta Brčko i da se nada, obzirom da postoji slaganje, kako će za deset dana BiH konačno imati potpisanu ekonomsku agendu reformi.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je ovo historijski dan u odnosima BiH i EU, te podsjetio da će BiH morati uskladiti svoje zakonodavsto sa zakonodavstvom EU.

Istakao je i da je stupanjem na snagu SSP-a poslata jasna poruka o stabilnosti i sigurnosti BiH, što bi u konačnici trebalo dovesti do povećanja stranih investicija i boljem pristupu tržištu.

"Svi radimo zajedno kako bi osigurali bolju budućnost građanima BiH. Danas sam bio u Banjoj Luci i odande imam uvjerenje da i oni dijele istu viziju", kazao je Wigemark.

On se nada da su svi politički akteri u BiH ozbiljno shvatili priliku koja im se pruža jer "članstvo u EU nije dar, to je nešto na čemu zemlja mora raditi", a EU je tu da nam pomogne.

"Građani su vrlo jasno kazali svoj stav prošle godine i mi smo ih čuli", rekao je Wigemark.

Zvizdić je kazao kako će se reforme u BiH morati sprovoditi brzo, odnosno u vremenskom periodu od tri, šest i dvanaest mjeseci, s tim da se najteži dio reformi sprovede za dvanaest mjeseci.

Na pitanje kako misli riješiti problem mehanizma koordinacije, Zvizdić je odgovorio da će već sutra na sjednici Vijeća ministara BiH formirati se tim koji će u roku od 30 dana raditi na izradi mehanizma koordinacije koji će morati biti usklađen sa zakonodavnim ovlastima svih nivoa vlasti u BiH.