Uručene prve kartice
0

Zvanično uspostavljen sistem digitalnog tahografa

SRNA
Ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović uručio je danas u Banjaluci prve memorijske kartice za digitalne tahografe domaćim prevoznicima, čime je ozvaničeno uspostavljanje sistema digitalnog tahografa u BiH.

Cijena izdavanja memorijske kartice za digitalni tahograf je 90 KM.

Vidović je rekao da je BiH druga zemlja izvan EU koja je uvela ovaj sistem čijom primjenom će u znatnoj mjeri biti povećana bezbjednost saobraćaja u BiH, ali i ukinute barijere domaćim prevoznicima u inostranstvu.

On je dodao da će za izdavanje digitalnog tahografa biti nadležna entitetska ministarstva u oblasti saobraćaja i Pododjeljenje za saobraćaj Brčko distrikta.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH Siniša Macan rekao je da je vrijednost ovog projekta, koji je realizovala kompanija "AKD Lanako" bila 1,93 miliona KM i da je sistem uveden u izuzetno kratkom roku od tri mjeseca.

Svečanom uručenju prvih memorijskih kartica prevoznicima, koje je organizovano u prostorijama Agencije, prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i pomoćnik ministra drumskog saobraćaja Federacije BiH Željko Matoc.

Autoprevoznici  od utorka, 26. aprila, u nadležnim entitetskim ministarstvima mogu predati zahtjeve za izdavanje kartica za digitalne tahografe, čime je omogućeno da nesmetano saobraćaju po zemljama EU.