|

Prevoznici spremaju tužbu protiv Ministarstva komunikacija i saobraćaja

Prevoznici spremaju tužbu protiv Ministarstva komunikacija i saobraćaja
0
S
SRNA
27.2.2011. u 20:35
0
komentara
0

dijeljenja
Prevoznici spremaju tužbu protiv Ministarstva komunikacija i saobraćaja Foto: SRNA
Prevoznici iz cijele BiH spremaju tužbu "tešku" četiri miliona KM protiv Ministarstva komunikacija i saobraćaja, zbog nepoštovanja roka za implementaciju Zakona o digitalnim tahografima, koji je istekao 31. decembra, izjavio je predsjednik Udruženja za međunarodni transport Banja Luka Milan Gačić.
On je naglasio da će autoprevoznici tražiti naknadu sve štete koja je prouzrokovana neprovođenjem ovog zakona, zbog čega prevoznici ne mogu voziti van granica BiH.

"Tužbe su pojedinačne, ali će sve zajedno biti podnesene u srijedu nadležnom sudu u Sarajevu. U tužbeni zahtjev će biti uračunata sva zarada koja je za 124 kamiona propala za ovo vrijeme koje prevoznici nisu mogli raditi, kao i penali koje su prevoznici plaćali u inostranstvu zbog neposjedovanja digitalnih tahografa", rekao je Gačić.

Gačić je pojasnio da je prije nekoliko dana povodom ove problematike održan zajednički sastanak nekoliko autoprevoznika, te da sada advokati privode posao kraju, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"Nestavljanjem u funkciju digitalnih tahografa je zaustavljen razvoj transportne industrije i prevoza robe i putnika u drumskom saobraćaju", rekao je Gačić i dodao da je sramota da su oni koji su zaduženi da brinu o ovoj grani, to tako olako shvatili.

Ugradnja digitalnih tahografa je bio uslov Evropske komisije da autoprevoznici mogu raditi van BiH, a koja je dala vlastima u BiH rok od šest mjeseci da ovaj posao završe, što nisu ispoštovali.

Nadležni u Ministarstvu su krajem prošle godine uputili molbu Evropskoj komisiji da se rok za ugradnju digitalnih tahografa prolongira do kraja marta, ali još nije poznato da li je to odobreno.

Posao oko pripreme za izdavanje digitalnih kartica, koje su obavezne uz tahografe, bio je naslovljen na Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, u kojoj su potvrdili da je tender okončan, te da je u toku implementacija sistema.

"Tenderska procedura je u potpunosti okončana, a rok za isporuku sistema je 26. april. Sva pitanja koja se tiču eventualnog produženje rokova i način provođenja zakona nakon što sistem bude isporučen je zaduženo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH", rekli su u IDDEEA.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.