{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen rad digitalnih tahografa u BiH

F
29.4.2011. u 16:21
0
2
Predstavljen rad digitalnih tahografa u BiH
0
Predstavljen rad digitalnih tahografa u BiH
U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) danas je, uručivanjem memorijskih kartica za digitalni tahograf pojedinim bh. prijevoznicima, predstavljeno puštanje u rad digitalnog tahografa za čije je uvođenje izdvojeno 1.395.313 KM.
Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović ukazao je da uvođenje ovog sistema predstavlja jedan u nizu koraka BiH ka evropskom putu čime je BiH druga država izvan područja EU koja je uvela ovaj sistem.

"Implementacijom sistema izdavanja kartica za digitalne tahografe u znatnoj se mjeri povećava sigurnost prometa, jer tahograf bilježi podatke o brzini kretanja, pređenoj udaljenosti vozila, radnim satima vozača, vremenu provedenom u obavljanju profesionalne aktivnosti koja ne spada u upravljanje vozilom, vremenu odmora i slično", podsjetio je Vidović.

Uvođenjem tahografa za vozače se ukidaju barijere čime mogu aktivno sudjelovati na prijevoznim tržištima 45 zemalja, odnosno 27 zemalja članica EU.

Za razliku od ostalih zemalja, kartice u BiH izdavat će Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH (FBiH), Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) i Distrikt Brčko.

Taksu za memorijsku karticu za digitalni tahograf vozači i prijevoznici će plaćati 90 dok sama kartica košta 10 KM.

"Ovo će u konačnici skratiti put za dobijanje kartica a samim tim i smanjiti troškove krajnjim korisnicima", rekao je Vidović naglasivši da je uvođenjem ovog sistema Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dokazalo da raspolaže stručnim kapacitetima koji mogu da odgovore postavljenim zahtjevima.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan kaže da sistem digitalnih tahografa predstavlja jedan integrirani sistem u kojem su povezane sve zemlje evropskog kontinenta koje učestvuju u sistemu prijevoza.

"IDDEEA je prva bh. institucija koja je povezana sa sistemom razmjene podataka u EU i već danas imamo razmjene upita iz zemalja članica EU o sistemu i pojedinim upitima koji se odnose na izdate kartice", dodao je on.

Danas su kompanijama "Globtur", "Kuna" i "Nur-trans" uručene kartice za digitalne tahografe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: