{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi pasoši za robu uručeni Hariju Varešanoviću i Miri Džakuli

F
18.4.2011. u 15:15
0
15
Prvi pasoši za robu uručeni Hariju Varešanoviću i Miri Džakuli
0
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) danas je upriličena svečana promocija početka izdavanja ATA karneta u BiH, a prvi ovaj karnet izdat je sinoć iza ponoći na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci.
Tokom ceremonije, među prvima, karneti su uručeni i pjevaču Hariju Varešanoviću, uposlenici firme Geokom Sarajevo Jani Čarkadžić i v.d. generalnog direktora Uprave za indirektno oporezivanje Miri Džakuli.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević kazao je da se na pripremi dokumenta radilo godinu i po dana i da su u njegovu pripremu bile uključenje brojne bh. institucije od Predsjedništva BiH i državnih ministarstava komunikacija i transporta te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa do Uprave za indirektno oporezivanje i VTKBiH.

ATA karnet je, kako je kazao, jednostavan i jedinstven međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama robe kojima se trguje u svijetu i koji znatno smanjuje vrijeme carinske procedure. Ukratko, ATA karnet je sinonim pasoša za robu, a izdavat će ga VTKBiH.

Uprava za indirektno oporezivanje i VTKBiH potpisali su i ugovor kojim se daju ovlaštenja za izdavanje ATA karneta za robu koja se privremeno uvozi ili je u tranzitu preko carinskog područja Bosne i Hercegovine.

ATA karnetom roba cirkulira neocarinjena za period od jedne godine, u slučaju kada je na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što inače slijedi u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno uvoz.

Korisnicima ATA karnet će omogućiti i indirektne prednosti prilikom osvajanja novih kupaca i stranih tržišta, a sportskim društvima, pozorištima i umjetnicima će olakšati učestvovanje na međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Pjevač Hari Varešanović podsjetio da je za organiziranje velikih muzičkih spektakala u BiH neophodna regionalna oprema te da smatra da je ATA karnet taj dokument koji će osigurati da više ne bude određenih carinskih zastoja prilikom transporta te robe.

Miro Džakula, v.d. generalnog direktora Uprave za indirektno oporezivanje, istaknuo je da su uposlenici te uprave već pripremili Uputu o primjeni ATA karneta i da je izvršena obuka uposlenika.

Inače i Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (ECOS) i Sektor za transport i komunikacije VTKBiH, s ciljem da pobliže upoznaje buduće korisnike o korištenju ATA karneta, prethodnih su dana organizirali informativne seminare u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru.

Za funkcioniranje ATA karnet sistema u svijetu zadužena je Međunarodna trgovinska komora u Parizu (ICC), a primjenjuje se u 70 zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: