Zbog nacionalizma i ekstremizma
63

Zvanično potvrđeno: SNSD isključen iz Socijalističke internacionale

Piše: N. J.
Kongres Socijalističke internacionale, koji je održan u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, isključio je SNSD iz ove svjetske asocijacije. Time je potvrđena odluka Vijeća Socijalističke internacionale iz jula 2011. godine koje se održalo u Atini, koja je donesena zbog toga što su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu SNSD-a.

Član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović je za portal Klix.ba, prošle sedmice kada se pojavila informacija da će ovakva odluka biti donesena, istakao da se radi o pogrešnoj odluci, koja je ujedno i štetna za BiH.

"Nažalost, postoje snage iz BiH koje su činile sve da SNSD bude isključen iz ove asocijacije. Međutim, ova je odluka štetna jer ona produbljuje stepen političkog nepovjerenja u BiH, a također, sada se može očekivati da rukovodstvo SNSD-a revidira i preispita svoje stavove, a dosad su oni bili konstruktivni kad je riječ o putu BiH u evroatlanske integracije. To sada može biti dodatni kamen spoticanja na putu BiH ka EU i NATO-u“, rekao je Prodanović za naš portal.

Na upit je li, zapravo, ipak najveća krivica na samom SNSD-u, budući da je isključenje uslijedilo zbog nacionalističke retorike i ekstremizma, naš sagovornik je kazao da je ta nacionalistika retorika dio legitimnog interesa SNSD-a kao najistaknutijeg zastupnika jednog od tri konstitutivna naroda u našoj zemlji. Također, Prodanović je dodao kako je apsurdno to što je i podmladak SNSD-a prije godinu dana doživio istu sudbinu i isključen iz IUSY-a, svjetske asocijacije socijaldemokratske omladine, komentirajući da oni nemaju bitan politički utjecaj u BiH.

"Ovim je završen proces koji je započeo 2006. godine kada je ova stranka prvo promijenila svoju retoriku, a onda i politiku, te odustala od socijaldemokratskih vrijednosti. U toku trajanja procesa koji je vodio Etički komitet, SNSD je imao brojne prilike za promjenu svojih političkih stavova i agresivne retorike, a za šta očigledno nije bilo ni volje, ali ni dovoljno unutrašnje snage", saopćeno je danas iz SDP-a, stranke koje je također članica ove organizacije.

SDP u saopćenju dalje navodi: "Stalno negiranje države Bosne i Hercegovine, kao i pokušaj iskrivljivanja historijskih činjenica iz neposredne prošlosti ponavljanjem tvrdnji o nepostojanju srebreničkog genocida samo su dodatno ubrzali proces isključenja Dodikovog SNSD-a iz Socijalističke Internacionale.

Ni jedna članica Socijalističke Internacionale, kako iz naše regije, tako iz ostalih dijelova svijeta, nije se usprotivila ovoj odluci, niti iskazala svoju suzdržanost, što najilustrativnije govori o političkom i ideološkom skretanju Dodikove stranke SNSD koje je izazvalo ovakvu reakciju Internacionale i donošenje konačne odluke o isključenju iz svjetske porodice socijaldemokrata".

Pokušaji SNSD-a da se kao razlog isključenja iz SI navedu partnerski odnosi sa SDA i HDZ su u potpunosti bez osnove budući da je jedini razlog isključenja politička doktrina koju baštini SNSD, a koju svjetski, ali i evropski socijalisti i socijaldemokrati ne mogu prihvatiti kao sebi blisku, navode u SDP-u.