BiH
8

Stranka dijaspore: Dodik mora prestati s politikom zaluđivanja

FENA
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine (SDBiH) javno je pozvala predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da prestane sa politikom zaluđivanja i ubjeđivanja bosanskohercegovačke i evropske javnosti o "nesposobnosti egzistiranja države BiH" i dalje destabilizacije političke situacije u zemlji.

Povodom izjave Dodika kojom se negira državnost BiH, SDBiH smatra da on nastavlja apsurdnu politiku satanizacije države odvlačeći pažnju javnosti od svoje lične odgovornosti kao i odgovornosti vlasti RS-a od aktuelnih problema u kojima se između ostalog i manji bh. entitet nalazi, saopćeno je iz Ureda za informisanje SDBiH.

Dok u cijeloj državi požari divljaju, nanošeći ogromne štete u prirodnom bogatsvu i divljači, gotovo su, kažu, licemjerne izjave da je "njegov cilj da do sljedećeg ljeta se nabave tri helikoptera".

Kao što je svojim demagoškim izjavama u vrijeme zimskih neprilika u BiH "prodavao maglu" bosanskohercegovačkoj javnosti o spremnosti vlasti RS-a da se suoči sa vremenskim i prirodnim katastrofama, sada joj prodaje "dim" koji prijeti da potpuno uništi bogatu floru i faunu.

Javnim manipulisanjem svoje funkcije predsjednika manjeg entiteta i medija u svrhu negiranja postojanja i državnosti BiH te pozivima na mirno razilaženje, Dodik opravdava odgovornost predstavnika manje entitetske vlasti za nesposobnost, opstrukciju ustavnim promjenama, nedostatak vizije i ekonomske razvojne strategije.

Jedinstvena i suverena BiH na svom putu ka Evropskoj uniji nesumljivo ima podršku evropske zajednice.

Jedan od uslova prijema je sprovođenje procesa"desenaderizacije i dekriminalizacije" državne zajednice gdje će bh. političari, bez sumnje, morati odgovarati kako za umiješanosti u korupciju i ekonomski kriminal, tako i za opstrukciju i usporavanje BiH u članstvo velike evropske familije te podrivanje ustavnog suvereniteta države koju predstavljaju.

Evropska kao i svjetska zajednica se javno izjasnila da neće priznati i prihvatati u članstvo međunarodne zajednicu države nastale na rezultatu etničkog čišćenja, genocida u Srebrenici i protjerivanju 1.5 miliona njenih građana koji danas žive u dijaspori, navodi se u saopćenju.