BiH
1

SNSD: Ni nakon isključenja iz SI nećemo mijenjati stavove

FENA
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće mijenjati svoje bazične političke stavove vezane za odnose unutar BiH, ni po cijenu mnogo drastičnijih pritisaka i neprijatnosti nego što je isključivanje iz članstva u Socijalističkoj internacionali (SI), saopćeno je danas iz te stranke.

Dodaju i da se SNSD-ova politika zasniva na vrijednostima koje su u osnovi ideološkog koncepta Socijalističke internacionale, te zbog toga žali što su unutrašnji politički sukobi u BiH dobili svoju refleksiju i u ovom tijelu.

U saopćenju se tvrdi da je „činjenica da je postupak protiv SNSD-a pred etičkim komitetom SI pokrenuo SDP Zlatka Lagumdžije zbog navodne 'nacionalističke politike', iako je stvarni razlog SNSD-ovo insistiranje na poštivanju dejtonske pozicije i statusa Republike Srpske“.

Kao formalni dokaz SNSD-ovog nacionalizma Lagumdžija je, kako se dodaje u saopćenju, tada naveo koaliciju sa strankama SDA i HDZ, iako nije bilo govora o koaliciji već o stvaranju matematički moguće većine za formiranje Savjeta ministara. „Samo nekoliko godina kasnije Lagumdžija pravi zajedničku platformu s tom istom SDA, kao i s HSP-om koji baštini profašističku ikonografiju i ideologiju“, tvrdi SNSD.

Ukoliko je pravljenje većine sa SDA i HDZ-om razlog za isključenje, onda se SNSD, stoji u saopćenju, slaže sa odlukom Socijalističke internacionale, samo se tada postavlja pitanje kako su iste, a i mnogo gore, koalicije dopuštene Lagumdžiji.

"I samim članovima etičkog komiteta, kao i većini upućenih članova Socijalističke internacionale bilo je jasno da tu nije riječ o etičkom ili ideološkom sporu, već o dva suprotstavljena politička koncepta o budućnosti BiH. SNSD je u ovom slučaju platio cijenu sukoba s bošnjačkim nacionalizmom Zlatka Lagumdžije. Multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietičnost, kao ideali Socijalističke internacionale, za Zlatka Lagumdžiju i većinu bošnjačkih lidera samo su prečica do države po njihovoj mjeri", navodi SNSD i tvrdi da "nije prihvatio da se stavi u službu takve politike i zato i trpi povremene udarce na međunarodnim forumima kao što je ovaj posljednji".

SNSD će ostati, stoji u saopećnju, pri svom političkom konceptu daljeg jačanja Republike Srpske u skladu s njenim dejtonskim kapacitetima, a kraj članstva u Socijalističkoj internacionali doživljavamo „kao još jednu opomenu da politika zasnovana na stereotipima i pokušajima revizije Dejtona još nije napuštena“.