BiH
35

Zvanična potvrda: Florence Hartmann uhapšena zbog nepoštivanja suda

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon jučerašnjeg hapšenja nekadašnje glasnogovornice Haškog tribunala Florence Hartmann, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) uputio je objašnjenje razloga ovog postupka.

Mehanizam je u svom sjedištu u Hagu uhapsio Hartmann, postupajući po do sada neizvršenom nalogu za hapšenje koji je u novembru 2011. izdalo Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Pretresno vijeće MKSJ je u septembru 2009. godine Hartmann proglasilo krivom zbog toga što je svjesno i hotimično ometala sprovođenje pravde time što je, u knjizi objavljenoj 2007. i članku objavljenom 2008. čiji je autor, objelodanila informacije svjesno se oglušujući o nalog Žalbenog vijeća. Hartmann je izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Žalbeno vijeće MKSJ je 19. jula 2011. potvrdilo zaključke Pretresnog vijeća, ali je 16. novembra 2011. godine preinačilo novčanu kaznu, koja još nije bila plaćena, u zatvorsku kaznu u trajanju od sedam dana.

Kao institucija koja nasljeđuje MKSJ i Međunarodni krivični sud za Ruandu, Mehanizam ima nadležnost nad svim pitanjima proisteklim iz predmeta vođenih pred tim međunarodnim sudovima, navodi se u saopćenju za javnost.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da bi okončao preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Holandija.