BiH
1

Meron o MMKS-u: Nećemo nikada zaboraviti užasna zvjerstva koja su dovela do našeg osnivanja

FENA
Theodor Meron (Foto: Klix.ba)
Theodor Meron (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) sudija Theodor Meron, danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi predstavio najnoviji polugodišnji izvještaj o napretku ostvarenom u radu Mehanizma.

Napomenuo je da je Mehanizam u izvještajnom periodu preuzeo nadležnost nad ponovnim suđenjem u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kao i nad žalbenim postupcima u predmetima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

Osim toga, tokom ovog izvještajnog perioda, sudije Mehanizma su izdale gotovo 200 odluka i naloga po raznim pitanjima, od zahtjeva za pružanje pomoći nacionalnim pravosudnim vlastima do podnesaka s navodima o nepoštovanju suda.

Meron je naglasio da sudije obavljaju svoj rad sa udaljenih lokacija širom svijeta "pažljivo i marljivo, ispunjavajući najviše moguće standarde".

Osvrćući se na druga pitanja iz nadležnosti Mehanizma, predsjednik Meron je istakao neometano prenošenje preostalih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) na Mehanizam nakon zatvaranja MKSR u decembru 2015. godine.

Obavijestio je Vijeće sigurnosti o napretku u izgradnji novog objekta ogranka u Arushi, potvrdivši da se projekat približava završetku te je izrazio je duboku zahvalnost na podršci Vlade Ujedinjene Republike Tanzanije kao i na pomoći raznih službi Sekretarijata Ujedinjenih nacija.

Kazao je da je značajan napredak ostvaren u još nekoliko sfera rada Mehanizma, uključujući kontinuirani prijenos spisa MKSR i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na Mehanizam, olakšavanje pristupa tim spisima kao i unapređenje procesa u vezi s pružanjem podrške nacionalnim pravosudnim sistemima.

Meron je također izrazio zahvalnost Vladi Holandije, istakavši da je u Holandiji usvojen zakon koji pruža nacionalnu zakonsku osnovu za provođenje odredbi Sporazuma o sjedištu suda u toj zemlji i da se očekuje da i sam taj Sporazum uskoro stupi na snagu.

Komentirajući hapšenje bjegunca Ladislasa Ntaganzwe, optuženog pred MKSR, koje je izvršeno prošlog decembra, predsjednik je potvrdio da je Ntaganzwa u martu 2016. prebačen u Ruandu, u skladu s odlukom MKSR o prosljeđivanju njegovog predmeta.

Dodao je da Mehanizam već vrši nadzor nad ovim postupkom, u skladu sa svojim Statutom te je zahvalio kenijskoj sekciji Međunarodne komisije pravnika na pomoći s tim u vezi.

Naglasio je značaj nastavljanja rada na pronalaženju preostalih osam bjegunaca optuženih pred MKSR i ponovio da su "kontinuirana podrška i angažiranje država članica u vezi s aktivnostima na pronalaženju od presudne važnosti ukoliko želimo da osiguramo da preostali optuženi koji su u bjekstvu budu uhapšeni".

Meron je objavio da je s Republikom Mali nedavno potpisan sporazum o izvršenju kazni, i apelirao na druge države da sklope slične sporazume kako bi se "proširila sposobnost Mehanizma za izvršenje kazni, koja je od ključne važnosti".

Skrenuo je pažnju na sve hitniju situaciju u vezi s relokacijom malog broja pojedinaca u Arushi koji su ili oslobođeni pred MKSR ili su odslužili kazne koje im je izrekao taj Međunarodni sud, nazvavši je "trajnim humanitarnim izazovom" i primijetivši da je Mehanizam i dalje zavisan od pomoći međunarodne zajednice u rješavanju te situacije.

Vijeću sigurnosti je obećao da će se nastaviti sažimanje i formuliranje najbolje praksu, uvoditi inovacije gdje god je to moguće i nastojati ostvariti sve veća efikasnost, a da pritom "nećemo nikada zaboraviti našu temeljnu ulogu suda, niti užasna zvjerstva koja su dovela do našeg osnivanja".

"Uvjeren sam da će, postupajući tako, Mehanizam ne samo ispuniti svoje obaveze prema međunarodnim sudovima koji su mu prethodnici, pogođenim zajednicama u Ruandi i na prostoru bivše Jugoslavije, hrabrim žrtvama i svjedocima, kao i prema ovom Vijeću, već da će to učiniti u skladu s najvišim mogućim standardima", zaključio je Meron.