Svijet
0

Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti UN-a i pozvao sve države da promoviraju istinu

FENA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz, danas je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio 8. izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u radu Mehanizma, koji se odnosi na period od 16. novembra 2015. do 15. maja 2016. godine.

Tužilac je izvijestio Vijeće sigurnosti o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka na MMKS-u, predmeta MKSR-a koji su prebačeni državnim sudovima i naporima na pronalasku i hapšenju preostalih osam bjegunaca koje je optužio MKSR.

U pogledu aktivnosti MMKS-a u Haagu, tužilac je započeo svoje obraćanje obavijestivši Vijeće sigurnosti da je pred MMKS-om počeo pretpretresni postupak u predmetu Stanišić i Simatović, dok su žalbeni postupci počeli u dva predmeta MMKS-a, predmetu Karadžić i predmetu Šešelj.

Tužilac Brammertz je naveo da je, u skladu s uputama Vijeća sigurnosti, Tužilaštvo MMKS-a primijenilo sistem "dvojnih funkcija" i spiskova kadrova kako bi se osiguralo da prijenos odgovornosti sa MKSJ-a bude nesmetan i ekonomičan.

Osvrnuvši se na aktivnosti MMKS-a u Aruši, tužilac je pohvalio rad Državnog javnog tužilaštva Ruande na predmetu Uwinkindi koji je proslijeđen Ruandi.

Prvostepenom presudom, koja je donesena 30. decembra 2015., optuženi je osuđen i izrečena mu je kazna doživotnog zatvora.

Govoreći o dva predmeta koja su proslijeđena Francuskoj, tužilac je izjavio da će Tužilaštvo i dalje biti u vezi s francuskim vlastima i "davati podsticaj za ekspeditivno okončanje tih predmeta".

"Tužilaštvo MMKS-a je također čvrsto usredotočeno na to da se preostalih osam bjegunaca koje je optužio MKSR pronađu i da se osigura njihovo hapšenje", kazao je Brammertz.

Naveo je da su saradnja država i podrška Vijeća sigurnosti i dalje od suštinskog značaja za uspješno pronalaženje i hapšenje bjegunaca.

Pokrenuo je pitanje poricanja genocida istaknuvši da je "istina o onome što se dešavalo tokom genocida u Ruandi utvrđena u više presuda MKSR-a", ali je primijetio da se "negiranje genocida i danas nastavlja".

"Kako bi se zaštitile buduće generacije, od suštinske je važnosti da postoji obrazovanje o opasnostima ideologije genocida i diskriminacije", kazao je Brammertz te je pozvao sve države da aktivno promoviraju istinu i suprotstave se revizionizmu u svim njegovim oblicima.

Obraćanje je zaključio potvrdivši da se prijenos odgovornosti sa MKSJ-a na MMKS nastavlja kako je predviđeno rezolucijama Vijeća sigurnosti, saopćeno je iz UN-a.

Najavio je i da će Tužilaštvo nastaviti da prati i podržava državne sudove koji procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi te je izrazio uvjerenje da je "u cilju podrške naporima državnih pravosuđa u vezi s ratnim zločinima, važno da dijelimo naša iskustva i naučene lekcije".