Svijet
3

Agius: Pred lice pravde izvesti odgovorne za najstrašnije zločine

FENA
Carmel Agius (Foto: Arhiv)
Carmel Agius (Foto: Arhiv)
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius danas je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija govorio o dostignućima Međunarodnog suda tokom prethodnih šest mjeseci i izazovima s kojima se Sud susreće u okončanju svog mandata.

Izvijestio je da su presude u svim predmetima koji je trebalo da se završe tokom perioda na koji se odnosi izvještaj izrečene u predviđenom roku, uključujući prvostepene presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju i žalbene presude u predmetu Stanišić i Simatović i predmetu MKSR Nyiramasuhuko i drugi.

Shodno tome, pred Međunarodnim sudom su trenutno u toku samo dva prvostepena i dva žalbena postupka.

Izricanje žalbene presude u predmetu Stanišić i Župljanin zakazano je za 30. juni, a prvostepeni postupak u predmetu Mladić i žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi odvijaju se predviđenom dinamikom.

Na suđenju u predmetu Hadžić, koje je obustavljeno do daljnjeg zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, Pretresno vijeće će uskoro odlučiti po zahtjevu koji je podnijelo Tužilaštvo da se postupak formalno okonča.

U vezi s postupkom zbog nepoštovanja suda u predmetu Jojić i drugi, koji je u toku, predsjednik Agius je obavijestio Vijeće sigurnosti da nalozi za hapšenje troje optuženih koji su izdati prije više od 16 mjeseci još nisu izvršeni.

On je izrazio razočaranje nedavnim odlukama Višeg suda u Beogradu, koji je zaključio da uvjeti za hapšenje i predaju optuženih nisu ispunjeni i da Srbija nema obavezu da sarađuje s Međunarodnim sudom u pitanjima nepoštovanja Suda.

Predsjednik Agius je ovo opisao kao "ozbiljan korak unazad na polju saradnje s Međunarodnim sudom i neprihvatljivo prenebregavanje primata koji zakonski akti Međunarodnog suda, shodno namjerama Vijeća sigurnosti, imaju nad nacionalnim zakonom Srbije".

Agius se također osvrnuo na izazove s kojima se Međunarodni sud suočava u posljednje dvije godine svog rada te je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da pomogne Međunarodnom sudu da provede strategije za zadržavanje osoblje do okončanja mandata Suda.

Predsjednik je također odao priznanje naporima koje ulažu sudije i osoblje kako bi osigurali da se predmeti na vrijeme privedu kraju, dodajući da bi trebalo, s obzirom na rezultate Međunarodnog suda tokom prethodnog izvještajnog perioda, odagnati sve bojazni u vezi s riješenošću Međunarodnog suda da okonča svoje postupke do kraja 2017. godine.

Zahvalio je članicama Vijeća sigurnosti i Sekretarijatu Ujedinjenih nacija na kontinuiranoj podršci, ističući zajedničke napore da se pred lice pravde izvedu odgovorni za najstrašnije zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

"Usprkos tome što je prošlo više od dvije decenije, i usprkos tome što je to bio dugotrajan i naporan proces, moramo i nastavit ćemo da se borimo protiv kulture nekažnjivosti i za pozivanje na odgovornost i provođenje pravde", zaključio je Agius.