Na račun Vlade FBiH
102

Žuljević: Ne treba nam politički marketing nego odgovorna politika u ekonomiji

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Na posljednje istupe federalne ministrice Jelke Milićević reagovao je SDP-ov zastupnik u Domu naroda FBiH, Aner Žuljević. Milićević je kazala kako je Federacija dostigla 84 posto uposlenosti cijele Republike BiH iz 1991. godine.

Žuljević kaže kako posljednje izjave aktuelne vlasti u kojima jednu sedmicu nemaju novca za borce, a drugu imaju historijski suficit i zaposlenost veću nego 1991. godine pokazuje potpunu neodgovornost za javno izrečenu riječ te socijalnu neosjetljivost politike koja očigledno godinama živi u paralelnoj stvarnosti.

"Mandatno neodgovorno spinovanje s ekonomskim brojevima pokazuje koliko su daleko spremni ići u bezobraznoj igri s građanima i težinom svakodnevnog života u zemlji gdje većina jedva sastavlja kraj s krajem od prvog do prvog. Valjda je sve to zajedno i iritiralo ljude da napuštaju zemlju, jer ne mogu da trpe politiku koja ne vidi realne probleme života vlastitog naroda", smatra Žuljević.

Navodi kako je službeno 16,5 posto stanovništva ispod granice siromaštva, kupovna moć bh. građanina iznosi 32 posto evropskog prosjeka, a ukupna zaduženost po stanovniku u BiH iznosi 3.214 KM.

Gori smo od izrazito nerazvijenih zemalja Afrike

"Izvještaji međunarodnih institucija o "lakoći poslovanja" i "indeksu konkurentnosti" pokazuju da je BiH najgore rangirana u Europi, a univerziteti nam ne mogu niti doći do bilo kakve ozbiljne rang liste. Ozbiljne analize pokazuju da nam treba 24 godine da stignemo Hrvatsku, ako ona stoji u mjestu, a mi dugoročno rastemo četiri posto godišnje. Ekonomski rast BiH u 2019. godini iznosiće 3,4 posto, podaci su Svjetske banke, kojima je ova institucija potvrdila svoje ranije prognoze, a prema mišljenju stručnjaka, ovakve stope rasta su daleko niže od onih koje su potrebne za održiv razvoj zemlje i potencijalno ce biti korigovane zbog sve lošijih tendencija u ekonomiji okruženja", kazao je.

Međutim, višestruko više stope rasta su prognozirane za ekonomski izrazito nerazvijene afričke zemlje hroničnog siromaštva i bijede, i to skoro devet posto za Etiopiju, osam posto za Ruandu, sedam posto za Tanzaniju.

"Najslabiji napredak je ostvaren na polju otvaranja tržišta stranim investitorima uz niske stope javnih investicija, odnosno nedovoljnog jačanja javne infrastrukture što pokazuje da smo najlošiji tamo gdje su nam najveće prilike. Iako ostvarujemo rast, on ne samo da nije dovoljan da sustignemo zemlje poput Hrvatske, Slovenije, pa i prosjeka EU, već dovodi do dodatnog zaostajanja i stagnacije. Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Od povećanja akciza na gorivo prošle godine, povećani su troškovi prijevoza, hrane, goriva, a nedavno i poljoprivredni proizvodi, a da ne govorimo da će ti trendovi rasta da idu u dalje zbog nedavnog povećanja cijena gasa", navodi dalje.

Dodaje kako u Federaciji postoji 118.000 radnika koji su prijavljeni na 450 KM i manje, a da imamo 416 hiljada penzionera gdje većina preživljava na minimalnoj penziji gdje svaki rast penzije prethodno pojedu novi nameti i rast cijena.

I dalje se zadužujemo

"Vlast je uspjela za dvije godine novim nametima i administrativnim mjerama izvući od građana i privrede dodatnih milijardu i 300 miliona KM javnih prihoda, pa je valjda svakom normalnom jasno da sve reforme promašene politike u ovoj zemlji plate građani preko svojih leđa. Nakon što su uvedene nove putarine spektakularno su najavljivana velika gradilišta i ubrzani razvoj, a danas imamo par gradilišta koji prave cestu iz nigdje u ništa. Obećano nam je 2017. godine da će nakon sto se poveća cijena goriva zbog akciza, rađati više djece što je bila najgluplja obmana koju smo od politike mogli čuti, ali je jasno kako nas je iz dana u dan sve manje kao rezultat činjenice da nas se sve manje rađa i sve veći broj ljudi napušta zemlju", izjavio je Žuljević.

Razmjere iseljavanja iz BiH najbolje pokazuju posljednji podaci koje je objavila Agencija za statistiku Njemačke Destatis, zaključno s prošlom godinom. Na njihovoj teritoriji registrovano je 190.495 državljanina naše zemlje, ali u ovaj broj su uračunati samo oni koji su prijavljeni.

"Prema podacima UNESCO-a od 1995. godine BiH je napustilo 79 posto inžinjera, 81 posto magistara i 75 posto doktora u oblasti tehničkih nauka. Jedina smo zemlja koja je pod aktuelnom vlašću "prodala" milijardu vlastitog ljudskog kapitala za 10 miliona taksa za ispis iz državljanstva", nastavio je.

Navodi i kako na dan 31.03.2019. godine po podacima Poreske uprave imamo 3.264 poreska dužnika sa preko 50 hiljada KM što je 2.445.700.386,49 KM duga i veći je za 220 miliona KM od podatka na isti dan prije dvije godine.

"I pored toga mi se i dalje zadužujemo, pri tome plaćamo milionske penale na nepovučena kreditna sredstva što pokazuje nesposobnost u realizaciji kapitalnih projekata, a sve navedeno potvrđuje i činjenica da je preko 100 miliona neiskorištenih sredstava za kapitalne projekte preneseno iz budžetske 2018. godine. Na kraju, analiza nevladinog sektora za broj hitnih i telefonskih sjednica Vlade FBiH pokazuje ozbiljan problem u radu i planiranju, te očigledno razumijevanju života u društvu za koje ste odgovorni. Ne trebaju nama nobelovci, za početak nam treba vlast koja nije telefonska, svjesna životnih problema koji postoje s jasnim programom šta, kako i kad raditi da ih rješi, a opozicija će bez bilo kakvog kompleksa da digne ruke na dobrim reformama kao i do sada", zaključio je u svom komentaru za Klix.ba Aner Žuljević.