Treba li BiH podržati Palestinu
0

Zukić: Nadamo se da Komšić neće iznevjeriti druga Tita

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH vjerovatno neće imati konsenzus u vezi s članstvom Palestine u Ujedinjenim narodima (budući da je srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović protiv), ali nas je zanimalo šta o ovom pitanju misle predstavnici političkih stranaka, odnosno imaju li stranke stav u vezi s Palestinom u UN-u.

U HDZ-u 1990 nisu raspravljali o ovom pitanju koje, prema izjavi glasnogovornika Vese Vegara, nije prioritetno i previše bitno za BiH.

"Za to vanjskopolitičko pitanje nadležni su Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova i mi unutar HDZ-a 1990 nismo uopće raspravljali o tome tako da nemamo ni iskristalisan stav o tom pitanju. Naravno, ne možemo ni reći da nam je svejedno kako će BiH glasati, samo kažem da su naši prioriteti unutrašnja pitanja koja treba rješavati", rekao je Vegar.

Stranka demokratske akcije podržava stav bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji smatra da treba glasati za članstvo Palestine u UN-u.

Izrael godinama provodi teror i diktaturu

"BiH je principijelno bila na strani međunarodne zajednice koja je ustala protiv diktature i nasilja nad građanima u Iraku, Afganistanu i Libiji, tako da smatramo da i u ovom slučaju treba podržati samostalnost Palestine nad čijim građanima Izrael godinama provodi teror i diktaturu. Nadamo se stoga da će isti stav zauzeti i Željko Komšić i da tako neće iznevjeriti Josipa Broza, kojeg izuzetno cijeni, a koji je veoma podržavao PLO i Jasera Arafata", kazao je za Sarajevo-x.com generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Mirza Kušljugić za Sarajevo-x.com je rekao da njegova partija nema zvaničan stav u vezi s ovim pitanjem, iako se o njemu treba očitovati i njihov član, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Iz izjava u medijima već se da naslutiti kakva će biti odluka Predsjedništva BiH. Kakva god da bude, SDP će je poštovati kao legitimnu. Na vaše pitanje vam ne mogu odgovoriti u ime SDP-a, ali mogu lično - smatram da bi BiH trebala podržati članstvo Palestine u UN-u, jer bi time ovo pitanje bilo pokrenuto s mrtve tačke i ozbiljnije bi mu se pristupilo. Palestinci su zbog toga i krenuli prema UN-u kako bi inicirali rješenje svog pitanja", rekao je Kušljugić.

Palestina ima historijski kontinuitet

Predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac smatra kako je Palestina zaslužila da BiH konsenzusom donese odluku o njenom članstvu u UN-u te ističe kako ne bi želio da se i na ovom pitanju dižu tenzije u BiH. "Oni koje ne vole BiH vjerovatno će sada porediti palestinsko pitanje sa Republikom Srpskom, međutim to nema veze jedno s drugim. Palestini su oduzete teritorije i ona ima svoju tradiciju i historijski kontinuitet", istakao je Pećanac.

S istim pitanjem kontaktirali smo i HDZ BiH, SBB BiH, SNSD i SDS, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.