{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Zahtjev Palestine utjecat će na odnose zemalja

S
24.9.2011. u 15:19
0
28
Komšić: Zahtjev Palestine utjecat će na odnose zemalja
0
Komšić: Zahtjev Palestine utjecat će na odnose zemalja
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku sa Williamom J. Burnsom, zamjenikom državnog sekretara SAD-a, a veći dio sastanka razgovarali su o palestinskom zahtjevu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu za punopravno članstvo Palestine u UN-u.
Komšić je istakao kako, i pored činjenice da je BiH odavno uspostavila diplomatske odnose i da Palestina ima svog ambasadora u Sarajevu, palestinski zahtjev nije samo predmet međunarodnih odnosa, nego će imati utjecaja i refleksije na međusobne odnose mnogih zemalja, kako regionalne, tako i unutrašnje odnose u pojedinim zemljama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da je, i pored ličnog stava vezanog za palestinski zahtjev, Predsjedništvo BiH, kao institucija, jedino ovlašteno za vođenje vanjske politike, što uključuje i odnos prema palestinskom zahtjevu.

"S obzirom da se sve odluke vezane za pitanja vanjske politike moraju u konačnici, u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, donositi konsenzusom na sjednicama Predsjedništva BiH, to važi i u ovom slučaju. Samo odluka donesena na takav način je validna", kazao je Komšić.

Na kraju sastanka sagovornici su se složili da su održiva i nezavisna Palestina, te stabilan i siguran Izrael jedino moguće rješenje ove decenijama duge krize, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: