BiH
2

Žrtve i svjedoci genocida u BiH traže ostavku sudije Theodora Merona

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Koordinacija 15 udruženja koja okupljaju žrtve i svjedoke genocida u Bosni i Hercegovini uputiće danas predsjedniku Haškog tribunala Theodoru Meronu zahtjev da podnese ostavku.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da su se na taj korak odlučili nakon izjave danskog suca koji je javno optužio Merona da vrši pritisak na sudije kod donošenja određenih presuda u Tribunalu, a koje su u vezi sa ratnim zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Pismo će već danas biti upućeno prema predsjedniku Meronu sa zahtjevom da iz moralnih razloga podnese ostavku na sve funkcije i omogući sudijama koji imaju visok moral i prioritet su im presude da mogu nesmetano da rade svoj posao u Tribunalu", rekao je Tahirović.

Koordinacija je oformila i advokatski tim koji će se baviti pravnim pitanjima u vezi sa njihovim zahtjevom za Meronovu ostavku, dodao je Tahirović. On je istakao da žrtve očekuju da će Meron, koji je i sam žrtva holokausta, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Haškog tribunala.

"Spremni smo poduzeti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju kako bi Merona udaljili sa mjesta predsjednika Haškog tribunala te od svih postupaka koje vodi u Haagu", poručio je Tahirović.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je da su ona i Tahirović i prije presude Momčilu Perišiću imali informaciju da će on biti oslobođen, te dodala da će otkriti od koga je informaciju dobila nakon što Meron bude udaljen sa funkcije predsjednika.

"Sramota je da Meron tako radi. On ima 84 godine i nije sposoban da živi, a kamoli da donosi pravdu. A prvi je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid od svih zvaničnika u svijetu. Nije primjereno, jer je i sam žrtva, a i dalje vrijeđa žrtve. Oslobađanjem zločinaca i svojim radom, vrijeđa žrtve", rekla je Subašić.

Predsjednica Udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasečić podsjetila je da su Ujedinjene nacije odgovorne za postavljanje sudija u Haškom tribunalu, koji je jedini sud kojem su žrtve vjerovale. Ona je pozvala sve nevladine organizacije da odu u New York i Haag te da protestima podignu svoj glas sve dok Meron ne bude smijenjen sa funkcije predsjednika Tribunala.

"Meron je izgubio naše povjerenje, a Haški tribunal uspostavljen je zbog nas, istine i pravde", naglasila je Hasečić.

"Posljednje presude su u službi relativizacije zločina. Posebno oslobađanje Perišića, Simatovića i ostalih generala, nije ništa drugo nego izjednačavanje žrtve i zločinca", rekao je predsjednik Udruženja građana za pravdu, mir i povratak Zijad Smajović.

I predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja porodica zarobljenih i nestalih Ahmed Grahić istakao je da je Theodor Meron samo jedan u nizu koji vrši opstrukcije i omalovažava žrtve.

"Plašim se da se ovakav metod i način rada ne prenese na sudstva u tužilaštva u regionu. U BiH je vraćeno 13.600 predmeta koje treba razmotriti, ali ovo je način da sudovi i tužilaštva u regionu pokušaju da izmanipulišu žrtve i da dođe do što manje presuda", izrazio je svoju zabrinutost Grahić.

Pismo sa zahtjevom za ostavku predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona potpisali su Koalicija "Prvi mart", Organizacija porodica šehida i porodica poginulih boraca opštine Kotor Varoš, Savez bošnjačkih udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba u BiH, Savez logoraša BiH, Udruženje Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje Čuvari Omarske, Udruženje građana za pravdu, mir i povratak, Udruženje građanki Gerd-Sumeja, Udruženje porodica nestalih opštine Ilijaš, Udruženje porodica nestalih opštine Vogošća, Udruženje Prijedorčanki Izvor, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Udruženje žene žrtve rata, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Žene Podrinja.