BiH
105

Žrtve iz BiH traže smjenu Theodora Merona

Anadolija
Satko Mujagić (Foto: Anadolija)
Satko Mujagić (Foto: Anadolija)
Tragom pisma danskog sudije u Haškom tribunalu (ICTY) Frederika Harhoffa u kojem je svojim kolegama, a čiji su sadržaj objavili danski mediji, iznio ocjenu da Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke, bosanskohercegovačke žrtve traže smjenu predsjednika Haškog suda Theodora Merona.

Danski mediji objavili su privatno pismo u kojem sudija Harhoff izražava veliku zabrinutost zbog "promjene tribunalovog kursa pod pritiskom vojnog establišmenta nekih utjecajnih zemalja", kojima je podlegao predsjednik suda Meron.

U pismu se Harhoff posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

"To je protivno svakoj vrsti pravde. Američki predsjednik Haškog suda Theodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude", napisao je, uz ostalo, Harhoff, te iznio i zbrinutost da bi i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, kojima se sudi za genocid u Bosni i Hercegovini mogli biti, također, oslobođeni.

Aktivista Udruženja svjedoka i žrtava genocida, bivši logoraš Omarske i Manjače Satko Mujagić pokrenuo je na internetu peticiju za neovisnu istragu Ujedinjenih naroda (UN) o radu predsjednika Haškog suda Theodora Merona. Peticiju u prva dva dana od pokretanja potpisalo je više stotina osoba iz cijele Evrope i svijeta.

Mujagić, koji govori u ime Udruženja "Čuvari Omarske" smatra da je Meron izgubio vjerodostojnost, te da, pored istrage, odmah mora biti suspendiran sa dužnosti.

"Pokrenuo sam peticiju za istragu i Meronovu suspenziju do daljnjeg. Neovisno o njegovim motivima, smatramo da je Meron izgubio kredibilitet. Zloupotrijebio je poziciju i prekršio Statut tribunala, utječući na kolege. Time je bacio u vodu godine mukotrpnog rada na dokazivanju krivice važnih aktera u agresiji na BiH i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. U prvom redu tu mislim na Jovicu Stanišića i Franka Stanisica. Jer su u presudi dokazani zločini u BiH i Hrvatskoj, kao i to da su oni imali komandnu odgovornost, ali navodno nisu krivi jer nema dokaza da su direktno naređivali konkretne zločine", kaže Mujagić, te dodaje:

"To je pravna besmislica što su već izjavili vrhunski pravni stručnjaci. A sad se vidi i zašto su ti ljudi oslobođeni! Taj čovjek (Meron) nema više nikakva prava da za velike pare radi taj posao dok se ne istraže optuže koje je iznio danski sudija Harhoff u pismu od 6. juna 2013".

On je apelirao na sve žrtve i građane BiH i regiona uopće da potpišu peticiju za istragu i suspenziju Merona.

Predsjednik Udruženja "Žrtava i svjedoka genocida" i bivši čelnik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je za agenciju Anadolija da udruženja žrtava u BiH već godinu dana imaju neslužbene informacije da predsjednik Haškog tribunala vrši pritisak na sudije kako bi donosili politički podobne odluke.

Smatra da protiv Merona mora biti pokrenut postupak, jer je izašao iz okvira svojih ovlasti. Time, rekao je Tahirović, dovodi u pitanje i sve pozitivno što je Tribunal do sada uradio, a žrtve, zbog kojih je Tribunal osnovan, stavlja u podređen položaj. Očekuje da peticiju za suspenziju Merona i istragu protiv njega potpišu građani diljem svijeta.

"Nakon pisma danskog sudije činjenice o pritiscima su nedvosmisleno potvrđene. Tražit ćemo smjenu Merona! Nakon ovakve izjave danskog sudije, on ne može više obavljati dužnost predsjednika Haškog tribunala. Koordiniramo sa ostalim udruženjima žrtava i narednih dana ćemo uputiti dopis i generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moonu u kojem ćemo tražiti da intervenira po pitanju Merona, a dopis ćemo službeno uputiti i na adresu Haškog tribunala", rekao je Tahirović za agenciju Anadolija.

Najavio je da će odlazak Merona tražiti najmanje 20 udruženja žrtava među kojima su udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, Saveza logoraša BiH, Udruženje "Žena-žrtva rata", udruženja koja okupljaju roditelje djece, žrtava opkoljenog Sarajeva…

"Ovo ne smije i ne može proći tek tako. Ovim smišljeno dovodi u pitanje i karakter rata u BiH. Nakon ovakvih presuda jedino je, zapravo, osuđen komandant Armije BiH! Ako, kako strahuje i danski sudija, budu oslobođeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, to će uistinu dovesti u pitanje karakter rata u BiH. BiH je dovoljno platila za neovisnost Hrvatske, za nezavisnost Kosova. To je dovoljno i nećemo da plaćamo i nove cehove, previše smo stradali", tvrdi Tahirović za agenciju Anadolija.