Međunarodni sud
80

Advokat izraelske odbrane u Hagu za primjer uzeo genocid u BiH: "Sud ni tada nije naredio prekid vojnih aktivnosti"

D. Be.
Advokat Christopher Staker
Advokat Christopher Staker
Advokat koji zastupa Izrael, Christopher Staker, rekao je sucima Međunarodnog suda u Hagu da su argumenti o Gazi slični onima iznesenim u slučaju genocida u Bosni i Hercegovini, ali da sud ni tada nije naredio prekid vojnih aktivnosti.

On je ovo izjavio tokom drugog dana saslušanja po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Gazi. On je tokom iznošenja odbrane uzeo za primjer ratna dešavanja i genocid koji je izvršen u Srebrenici 1995. godine.

Staker je mišljenja da bi mjera prekida vojnih aktivnosti bila "u korist samo jedne strane i da bi predstavljala prijetnju narodu Izraela."

"Bosna i Hercegovina je zahtijevala privremene mjere kojima se tražilo da JNA prestane provoditi sve vojne, i paravojne, aktivnosti protiv naroda i vlade. Ali sud to nije odredio", rekao je Staker.

On je istakao da "za razliku od ovog predmeta, genocid u BiH se provodio na teritoriji države koja je tražila privremene mjere".

Christopher Staker je stava je da sud ne bi trebao odobriti zahtjev Južne Afrike za pauzom u izraelskoj operaciji jer Međunarodni sud (ICJ) nije naredio prekid vojnih aktivnosti ni tokom genocida u Bosni i Hercegovini.

Staker je za primjer uzeo rat i genocid u BiH kako bi podsjetio na sudsku praksu ICJ-ja da "pravo mora čuvati obje strane".

Advokat izraelske odbrane smatra da bi određivanje mjere prekida vojnih aktivnosti bila samo u korist jedne strane, tj. Hamasa, koji "predstavlja surovu prijetnju za narod Izraela".

Izraelsko nemilosrdno bombardovanje Gaze od Hamasovog napada 7. oktobra ubilo je najmanje 23.843 ljudi, uglavnom žena i djece, prema najnovijim podacima ministarstva.

Međunarodni sud pravde ove sedmice saslušao je argumente u slučaju koji je pokrenula Južnofrička Republika, optužujući Izrael da je prekršio Konvenciju UN-a o genocidu u ratu u Gazi. Slučaj traži zaustavljanje izraelske vojne kampanje.

Izrael je naglasio pred sudom da je njegov odgovor bio u samoodbrani i da nije usmjeren na palestinske stanovnike.

Sud će vjerovatno donijeti prvu odluku u roku od nekoliko sedmica.