{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtva prepoznala svog silovatelja

F
5.10.2010. u 18:14
0
0
Žrtva prepoznala svog silovatelja
0
Žrtva prepoznala svog silovatelja
Pred Sudom BiH zaštićena svjedokinja Z1 je prepoznala optuženog Miodraga Markovića kao osobu koja ju je u julu 1992. godine silovala u selu Dragalovci, u blizini Doboja.
Svjedokinja Z1 imala je 1992. godine 16 godina. Opisala je danas kako ju je muškarac u uniformi, za kojeg je kasnije saznala da se zove Miodrag Marković, izveo iz njenog doma u Dragalovcima te je, udarajući, odveo do obližnje livade i tu silovao.

Tokom silovanja, kako je rekla, vojnik ju je šamarao i čupao joj kosu, od čega je gubila svijest.

Zaštićena svjedokinja je prepoznala u sudnici Markovića kao vojnika koji ju je silovao.

Miodraga Markovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je u julu 1992. u selu Dragalovci uz prijetnju izveo iz kuće djevojčicu, koju je odveo do susjedne livade, te je silovao.

Svjedokinja Z1 nije mogla kazati tačan datum silovanja, osim da se to desilo sredinom jula 1992., ali se prisjetila da je vojnik u maskirnoj uniformi prijetio njenoj porodici prije nego što je izveo te pucao iz pištolja uzrak.

Svjedokinja je kazala da se iste noći vratila kući, ali nikoga nije bilo, te je otišla kod ujaka, gdje je zatekla majku i tri brata.

Ispričala je da je naredno jutro njena majka otišla do policijske stanice u obližnjem selu Stanari kako bi prijavila silovanje svoje kćerke.

"Došla je policija i pitali su me da li bih mogla poznati tu osobu. Rekla sam da bih mogla, i onda su me poveli sa sobom. Došli smo na punkt i prošli dva puta pored njega. Oba puta sam poznala vojnika koji mi je to učinio, ali drugi put je on stavio jaknu da se sakrije od mene", prisjetila se zaštićena svjedokinja.

Zaštićena svjedokinja je dodala i da su je nekoliko dana nakon silovanja "srpski vojni policajci“ odveli do bolnice u Doboju, gdje je obavila ginekološki pregled.

"Kada smo ušli, rekli smo doktorima šta se desilo, a oni su rekli: 'Nije silovanje ako je jedan, već ako su petorica'", dodala je ona, prenosi BIRN.

Naredno ročište je 7. oktobra, kada će u korist Tužilaštva BiH svjedočiti vještakinje Alma Bravo - Mehmedbašić i Elmedina Dervović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: