BiH
0

Počelo suđenje za ratni zločin u Doboju

FENA
Uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane u utorak je pred vijećem Suda BiH počelo suđenje za zločine počinjene na području općine Doboj tokom 1992. godine. Državno tužilaštvo tereti Miodraga Markovića, bivšeg pripadnika Vojske RS-a (VRS), da je u julu 1992. u mjestu Dragalovci, općina Doboj, iz kuće izveo djevojčicu, dok je njenim ukućanima psovao "majku ustašku", a zatim u zrak ispalio metak iz vatrenog oružja.

Kako se navodi u optužnici, Marković je djevojčicu odvukao na susjednu livadu, udario je snažno drškom pištolja, te je silovao, zaprijetivši da nikom ne smije reći šta se desilo, jer će je, ako to učini, ponovno silovati i poubijati članove njene porodice.

"Radnje koje se optuženom stavljaju na teret predstavljaju kršenje Ženevske konvencije i povredu prava civilnog stanovništva. Optuženi je krivičnu radnju počinio kao pripadnik VRS-a i na taj način, umjesto da zaštiti civile, zloubotrebio je svoj položaj. Oštećenoj u ovom predmetu je trebalo 17 godina hrabrosti da progovori o zločinu, a tužilaštvo će sigurno dokazati da je optuženi kriv i da mora snositi kaznu za svoja djela", kazala je tužiteljica Božidarka Dodik u uvodnoj riječi.

Svjetlana Lazić, braniteljica optuženog, kazala je kako je sigurna da Marković nije počinio zločin koji mu se stavlja na teret te kako će odbrana tokom postupka to i dokazati.

Miodrag Marković se brani sa slobode.

Prvi svjedoci tužilaštva na ovom ročištu iskaz će dati 14. septembra, prenio je Justice Report.