Suđenje Markoviću
0

Svjedokinja prepoznala optuženog kao silovatelja njene kćerke

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Doboj, svjedokinja Tužilaštva BiH prepoznala je optuženog u sudnici kao silovatelja njene maloljetne kćerke.

„Ne daj Bože iko da doživi da vidi svoju kćerku tako... Modrice po licu, rastrgnuta odjeća, raščerupana kosa...ništa nisam morala da je pitam. Znala sam da je silovana i da joj je napravio veliko zlo, a tada je imala samo 17 godina“, ispričala je kroz suze svjedokinja Marija Kalem na suđenju Miodragu Markoviću.

Tužilaštvo BiH tereti Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je u julu 1992. godine u mjestu Dragalovci (opština Doboj), iz kuće izveo jednu “maloljetnu djevojčicu”, dok je njenim ukućanima psovao “majku ustašku”, a potom u vazduh ispalio metak iz vatrenog oružja.

Kako se navodi u optužnici, Marković je djevojčicu odvukao na susjednu livadu, udario je snažno drškom pištolja, te je silovao, zaprijetivši da nikom ne smije reći šta se desilo, jer će je u suprotnom ponovno silovati i poubijati članove njene porodice.

Svjedokinja je kazala da je optuženi Marković dolazio u njihovu kuću i tražio vršalicu, te da je tada prvi put vidio njenu kćerku koja mu je dala čašu vode da se okrijepi.

Nakon dva dana, kako je kazala Kalem, optuženi je ponovo došao u njenu kuću i silovao joj kćerku.

„Znao je da su mi suprug i najstariji sin u zarobljeništvu i da nema ko da nas čuva. Čim smo ga te noći pustili u kuću odmah je tražio nju. Odveo ju je preko njive, a ja sam sa dva maloljetna sina pobjegla do rođaka. Po povratku mi je rekla da je silovana i da ne zna kako će ocu sve priznati", prisjetila se svjedokinja, te dodala da je sutradan Markovića prijavila policijskoj stanici u Stanarima (opština Doboj).

Kalem je još dodala da optuženi nikada nije kažnjen, ali da je nakon prijave silovanja prebačen na liniju.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva svjedočio je i Radojica Čelić, nekadašnji policajac iz Stanara, koji je kazao da je 12. jula 1992. godine primio prijavu silovanja od Marije Kalem, te je o tom događaju sačinio službenu zabilješku.

Tokom unakrsnog ispitivanja Čelić je napomenuo da misli da je slučaj preuzela vojna policija, ali da ne zna šta se dalje dešavalo sa Markovićem.

„Ja sam samo bio dežurni policajac i ono što je bilo u opisu mog posla ja sam i uradio. Gdje je prijava dalje otišla i šta se desilo sa tim slučajem - to vam ne znam reći", kazao je svjedok.

Nastavak suđenja, kada će biti saslušana braća silovane djevojke, zakazan je za 30. septembar, prenosi BIRN.