Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv Miodraga Markovića zbog ratnog zločina

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miodraga Markovića, koji se tereti za krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Miodrag Marković je rođen 26. marta 1966. u mjestu Stanari, općina Doboj, gdje je i nastanjen. Državljanin je BiH.

Tereti se da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini na području općine Doboj kao pripadnik Vojske Republike Srpske postupao suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi tačno neutvrđenog datuma u julu 1992. u noćnim satima, uniformiran i naoružan, došao na vrata jedne porodične kuće u mjestu u blizini Doboja, snažno lupao na vrata tražeći od ukućana da mu otvore i prijeteći im da će ih u suprotnom sve pobiti, pri čemu je galamio i psovao im "majku ustašku", a potom uzrak ispalio metak iz vatrenog oružja. Domaćica kuće je otvorila vrata, a optuženi je od nje tražio da mu preda "svoju lijepu kćerku" i uperio pištolj u glavu njenom sinu, prijeteći i dalje da će ih sve pobiti, nakon čega je njena maloljetna kćerka plačući izašla ispred kuće. Optuženi je maloljetnu djevojčicu tada povukao za ruku prema susjednoj livadi, udario ju je snažno drškom pištolja u predjelu vrata i odvukao do jednog plasta sijena, gdje je s nje počupao odjeću i skinuo je potpuno golu, zatim skinuo i svoju odjeću, nakon čega ju je silovao, a onda joj zaprijetio da nikom ne smije reći šta se desilo, jer će je u suprotnom ponovno silovati i poubijati članove njene porodice, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.