{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tiha patnja žrtava torture

F
7.10.2010. u 18:28
0
0
Tiha patnja žrtava torture
0
Tiha patnja žrtava torture
Na suđenju Miodragu Markoviću, optuženom za zločine u Doboju, vještakinje koje je pozvalo Tužilaštvo BiH kazale su da zaštićena svjedokinja Z1 boluje od “hronificiranog PTSP-a” uzrokovanog “traumatskim iskustvom silovanja”.
Alma Bravo-Mehmedbašić, vještakinja neuropsihijatrica, kazala je da je nakon pregleda zaštićene svjedokinje Z1 ustanovila da ona iskazuje tegobe košmarnih snova, nemira, straha, te osjećaje poniženosti i manje vrijednosti.

“Z1 ne boluje od duševnog poremećaja. Radi se o osobi s hronificiranim posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), sa simptomima ponovnog proživljavanja događaja i pojačane uzbuđenosti na sve što je podsjeća na kritični događaj”, kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Tužilaštvo smatra da je optuženi Miodrag Marković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1992. u selu Dragalovci (općina Doboj) silovao zaštićenu svjedokinju Z1, koja je tada imala 16 godina.

Z1 je svjedočila u korist Optužbe na ročištu 5. oktobra, kada je u sudnici prepoznala Markovića kao osobu koja ju je silovala.

Doktorica Bravo-Mehmedbašić je istakla da se svjedokinja Z1 nikada nije obraćala ljekaru, niti tražila pomoć u vezi sa svojim psihičkim zdravljem, ali, kako je pojasnila, to je čest slučaj kod žrtava koje su preživjele torturu, a naročito silovanje.

“To je zavjera šutnje i tiha patnja. Žrtve torture tiho pate i vrlo teško govore o tome. Tako da imamo slučajeve da se tek sada ljudi javljaju i pričaju o onome što su preživjeli”, dodala je Bravo-Mehmedbašić.

S ovim nalazom složila se i Elvedina Dervović, klinička psihologinja, koja je kazala da su kod žaštićene svjedokinje Z1 evidentirana “dominantna traumatska iskustva”.

“Sve upućuje na karakteristike PTSP-a, ponovnog proživljavanja traumatskog događaja kroz košmarne snove koji su vezani za traumatsko iskustvo silovanja. Radi se o hronificiranom PTSP-u koji se reaktivirao u suočavanju sa ovim procesom”, pojasnila je Dervović.

Naredno ročište zakazano je za 21. oktobar 2010. godine, kada će Tužilaštvo BiH uložiti materijalne dokaze te okončati svoj dokazni postupak, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: