Novi dan "pod poklopcem"
0

Zrak u Sarajevu je zagađen, ali manje u odnosu na prethodne dane

FENA
Sarajevo u magli (Foto: Džana Leko)
Sarajevo u magli (Foto: Džana Leko)
U Kantonu Sarajevo zrak je blago zagađen, odnosno zagađenje je manje u odnosu na stanje kakvo je bilo u tri navrata od 20. decembra do 5. januara, potvrdio je Feni Enis Omerčić, viši stručni saradnik u Odsjeku za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"Jutros možemo reći da su, što se tiče sumpordioksida, parametri dosta niži i prašina je prisutna, ali neće porasti koliko je to bilo u ovim prethodnim epizodama zagađenja", kazao je Omerčić.

Prema njegovim riječima, protekla tri dana nakon epizode visokog stepena zagađenja u Kantonu Sarajevo imali smo promjene u meteorološkoj situaciji, tj. u čišćenju zraka, i parametri zagađenja su spušteni na normalne, podnošljive nivoe.

"Od jučer je opet došlo do blagog povećanja zagađenja, osobito po standarnim parametrima, što se odnosi na prašinu. Međutim, još ne dostižemo vrijednosti kakve smo imali u prethodnim epizodama", kazao je Omerčić dodavši da su jučer na Otoci i u Ali-pašinoj ulici vrijednosti prašine u zraku bile ispod 400 mikrograma, što jeste visoko, međutim, niže za 30-40 posto u odnosu na prethodnu epizodu zagađenja.

"Što se tiče sumpordioksida jučer smo također imali blago povećanje, međutim, sumpordioksid se, kao parametar, za razliku od prašine, mnogo kraće zadržava na tim visokim vrijednostima. Jutros je on ispod 150 mikrograma, što jeste visoka vrijednost, ali nije nešto što je alarmantno", ističe Omerčić.

U narednih nekoliko dana, odnosno već sutra, očekuje se kiša praćena vjetrom, pa ne bi trebalo biti nastavka akumulacije zagađujućih materija u zraku.

"Dakle, i ova epizoda s visokim zagađenjem će biti završena, ostaje da vidimo kakvo će nas vrijeme poslužiti u ostatku zime", kazao je Omerčić.