Samo vjetar i padavine pomažu
4

Sarajevo je kao ekspres-lonac, zrak je 6,5 puta zagađeniji od podnošljivog

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Građani Sarajeva već danima se guše u magli i prašini. Zagađenje zraka, koje je u nekim dijelovima grada 6,5 puta veće od tolerantne vrijednosti, dovodi do poteškoća u disanju i opterećenja srca, jer nema dovoljne zasićenosti kisikom krvi i pluća. Međutim, od petka popodne vjetar bi mogao donijeti olakšanje.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Situacija u vezi sa zagađenjem zraka je veoma loša", potvrdio je za Klix.ba Enis Omerčić, viši stručni saradnik za fizikalno-hemijske analize kvaliteta zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu. "Povišene su vrijednosti čestične materije u zraku (PM10), dok ostali parametri nisu povišeni, pa ni sumpordioksid. Dakle, u Sarajevu je u zraku najviše prašine".

Vjetar i kiša bi sutra mogli donijeti olakšanje

Omerčić ističe da ovakvo stanje mogu promijeniti samo meteorološke prilike, odnosno vjetar koji se očekuje već od ovog petka i koji bi trebao donijeti blago smanjenje zagađenja. Za subotu je najavljena kiša, a uz kišu stižu i frontalni poremećaji te će se situacija uskoro donekle popraviti.

Na kvalitet zraka negativno utječu ložišta i gust saobraćaj, a najviše je zagađen zrak u naseljima Otoka i Stup. S obzirom na to da se Sarajevo nalazi u kotlini, tokom zime se stvara temperaturna inverzija te se od svega što bude izbačeno uvis nagomilava "težak i gust zrak", koji se ne miješa s drugim slojevima, već ostaje u zraku.

Kao što smo već pisali, Federalni hidrometeorološki zavod nema novca za izgradnju laboratorija u kojem bi se vršila analiza čestica iz zraka, kako bi bilo poznato šta tačno udišemo.

Ne izlazite vani ako ne morate, pazite šta ložite

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upozoravaju građane da ne izlaze vani ako ne moraju, a ta preporuka posebno se odnosi na trudnice, djecu, starije te osobe s problemima disajnih puteva i kardiovaskularnog sistema. Vozačima preporučuju da vode računa o izmaglici koja se javlja od čestica u zraku i uzrokuje smanjenu vidljivost. Svima koji su u prilici savjetuje se da što češće odlaze na planinu, ali i da paze šta lože u svojim domovima.

Trebalo bi uvesti i što češće linije u javnom gradskom prijevozu, kako bi što manje građana putovalo svojim vozilima, a jedna od ključnih preporuka je i stimulacija upotrebe grijanja na plin. Zabrinutost povećava sve češći prelazak na isplativije čvrste energente, ne samo pojedinaca, već i institucija.

Karcinom je neminovnost

"Nema perioda u danu kad bi se moglo reći da je malo bolje", ističe za naš portal diplomirani inžinjer hemije Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS.

"Pogoršanje bilježimo na svim mjernim stanicama. Tolerantna dnevna vrijednost najsitnijih lebdećih čestica je 72 mikrograma čestica po kubnom metru, a na Otoci imamo 470. Od 26. decembra do pred Novu godinu je zabilježen pad nivoa zagađenja, ali je on sada ponovo počeo rasti", kaže Salihagić i dodaje da samo vjetar i padavine mogu promijeniti situaciju u ovom "ekspres-loncu" u kojem smo svi izloženi tako visokim koncentracijama štetnih čestica da su kancerogena oboljenja neminovnost.