{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zrak u Sarajevu je pun prašine, ne zna se ni šta tačno udišemo

F
14.12.2012. u 16:01
0
38
Zrak u Sarajevu je pun prašine, ne zna se ni šta tačno udišemo
0
Najveći problem koji narušava kvalitet zraka u Sarajevu je velika količina čestične materije, odnosno prašina, a pri tome ne postoje pragovi upozorenja koji su definirani zakonom o pitanju tog parametra, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA Enis Omerčić, viši stručni saradnik za fizikalno-hemijske analize kvaliteta zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Što se tiče prašine u Sarajevu, situacija je veoma loša. Ne može se reći ni da je tipično loša za velike gradove nego je jednostavno grozna. Ono što je olakšavajući faktor jest što već sutra dolazi lagano zatopljenje i kiša te se količina prašine u zraku neće dugo zadržati na današnjem nivou", potvrdio je Omerčić.

Dodao je da je bilo i gorih stanja s kvalitetom zraka u historiji Sarajeva, ali naglašava da umjesto da se to stanje popravlja ponovo se vraćamo starim količinama prašine u zraku.

Posebno je naglasio da te lebdeće čestice ulaze direktno u pluća, ljudski organizam ih ne može profiltrirati jer su premalene. Podsjetio je da trenutno nema dovoljno sredstava da se izgradi laboratorija koja je prije i postojala u Federalnom hidrometeorološkom zavodu da bi se u njoj vršila analiza tih čestica i bilo poznato šta se tačno udiše, koji su tu teški metali i kakvi spojevi.

Inače, Vlada Kantona Sarajevo nadležna je da pravilnicima proglašava mjere koje mogu utjecati na smanjenje izvora zagađenja što je u Sarajevu na prvom mjestu gust saobraćaj, spore saobraćajnice, a na drugom ložišta.

"Geografski položaj Sarajeva također utječe na zagađenje. Sarajevo je u kotlini u umjerenom pojasu, a tokom zime u kotlinama se stvara temperaturna inverzija, odnosno temperatura zraka s porastom visine raste. Zrak ima osobinu da se širi na hladnoći i skuplja na toploti. To dovodi do toga da je u Sarajevu 'težak i gust zrak' koji se neće miješati s gornjim slojevima", pojasnio je Omerčić.

Na kraju je kazao da u vremenu kada vlada temperaturna inverzija sve ono što ovaj grad 'izbaci' u zrak ostaje u zraku i ne miješa se s drugim slojevima sve dok ne dođe do promjene temperaturnih odnosa u niskoj atmosferi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: